193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Secretele unui aluat de calitate

Secretele unui aluat de calitate

      Trimite pe mail Printeaza
Secretele unui aluat de calitate
Pentru a obtine aluatul dorit pentru cozonaci, placinte, blaturi pentru prajituri sau pentru tarte trebuie sa aveti in vedere cateva trucuri care va vor ajuta sa obtineti un aluat excelent de gustos. Plus veti gasi mai jos si cateva idei de cum sa infruntati aluaturile mai incapatanate care nu se lasa lucrate.
Aluatul sfaramicios
- Ingredientele folosite trebuie sa aiba aceeasi temperatura.
- Folositi unt proaspat, de calitate buna.
- Inlocuiti oul intreg cu doua galbenusuri.
- Lasati aluatul sa se odihneasca o ora, in cazul cand il folositi pentru tarte, sau folositi-l imediat dupa ce a fost framantat, daca faceti din el prajituri uscate.
- Aluatul trebuie lucrat repede, pentru a impiedica untul sa se topeasca.
- Raciti-va mainile, inainte de a-l prepara.
- Tabla de prajituri trebuie tinuta afara, la aer rece, inainte de a o folosi.
- Daca atunci cand il intindeti aluatul se rupe, nu mai puneti faina, fiindca nu veti schimba rezultatul.
- Formele in care se pune aluatul nu se ung niciodata cu unt.

Aluatul dospit
- Folositi drojdie proaspata. Vara puneti mai putina, iarna mai multa.
- Laptele din care se face maiaua nu trebuie sa depaseasca 35 de grade.
- Laptele nu trebuie niciodata sa vina in contact cu sarea.
- Aluatul dospit trebuie lucrat mult si puternic cu mana, pentru a deveni elastic.
- Feriti aluatul pus la dospit de curentii de aer.
- Dupa prima crestere, bagati mana pe sub aluat, pe tot fundul vasului, pentru a permite gazului carbonic sa iasa afara.
- Dulciurile din aluat dospit trebuie coapte la caldura potrivita, altfel se formeaza o crusta la suprafata si ele raman crude in interior.

Aluatul fraged
- la preparare, apa si untul sunt foarte reci. Bagati-le de cu seara la frigider.
- apa este turnata pe rand, pana cand aluatul se desprinde de mana si poate fi adunat intr-un cocolos.
- reduceti la minimum framantatul (altfel aluatul devine elastic si se intareste la copt).
- lasati sa se odihneasca aluatul la rece (cel putin doua ore si inca 30 de minute, dupa ce l-ati intins).
- coaceti prajitura in forme de tabla (metal). Vasele de portelan lasa fundul prajiturii necopt.

Aluatul foitaj
- untul folosit este de buna calitate (sa nu contina apa, sa nu fie nici prea rece, dar nici inmuiat).
- nu uitati sa impachetati aluatul de sase ori.
- lasati aluatul sa se odihneasca 30 de minute intre fiecare repriza de prelucrare pe tabla de prajituri.

Blatul de tort
- din clipa cand incepeti sa amestecati toate ingredientele nu faceti nici o pauza, iar cand aluatul e gata, il bagati imediat la cuptor.
- cerneti faina de doua ori, ca sa devina fluida si bine aerisita.
- topiti si clarificati untul, inainte de a-l pune rece in faina.
- scoateti blatul din forma dupa ce s-a racit.
- preparati aluatul seara si-l tineti la frigider pana a doua zi. Se va taia mai usor in felii.





Postat de Raluca Rusu pe data de 2009-01-19 Vizualizari: 12456


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Secretele unui aluat de calitate, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Ardeii Jalapeno
Cunoscuti in varianta lor uscata si sub denumirea de ardei iuti chipotle, ardeii Jalapeno sunt origi...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Uneori e mai bine sa stai cu oile, care tac si-si cauta doar hrana si apa, sau sa stai cu cartile, care povestesc istorii de necrezut numai atunci cand omul vrea sa le asculte. Dar cand vorbesti cu oamenii, spun niste lucruri de nu stii ce sa le raspunzi"
Paulo Coelho
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro