193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Insectele ca sursa alternativa de hrana

Insectele ca sursa alternativa de hrana

      Trimite pe mail Printeaza
Insectele ca sursa alternativa de hrana
In multe locuri de pe glob, insectele sunt folosite ca sursa alternativa de proteine, iar anumite tari din Asia chiar sunt renumite pentru acest lucru, multi dintre locuitorii lor introducand insectele in dieta lor zilnica si considerandu-le niste preparate delicioase si pline de nutrimente utile.

Nu toate insectele pot fi insa consumate, dar acelea care se comercializeaza pe piata sunt si usor de "recoltat" si au si un gust relativ placut, indiferent daca se consuma crude sau gatite. Unii producatori de alimente au facut un pas inainte si au introdus insectele si ca ingredient de baza in diferite tipuri de faina, in dulciuri sau in produse de patiserie.

In Asia se consuma cu preponderenta insecte de talie mai mare, precum lacustele, gandacii de apa, carabusii, greierii, cosasii, dar si insecte mai mici precum furnicile sau doar larve ale unor insecte precum cele de libelula sau omizile. Mai putin furnicile, care se consuma si crude, cam toate celelalte insecte sunt fie fierte, fie prajite si apoi condimentate cu sare si alte condimente pentru un gust deosebit.

In Africa, termitele stau la mare cinste in bucataria traditionala, si alaturi de acestea se mai consuma si greieri, omizi, carabusi, lacuste si tot felul de alti gandaci de pamant. Si in Africa se folosesc cam aceleasi tehnici de gatit, aici insectele fiind mai degraba privite ca o gustare ori un aperitiv si nu ca feluri principale asa cum sunt considerate de multe ori in Asia.

In Australia, S.U.A., Mexic si America de Sud si in general oriunde se intalnesc comunitati cu radacini adanc infipte in traditiile culinare vechi se consuma de asemenea insecte, fie crude fie gatite, acestea fiind si in prezent considerate ca bune surse de proteine si alte nutrimente de baza. Partea proasta este ca si restaurante asa-zis de lux preiau aceasta traditie si ofera clientelei insecte "a la chef" si inca la niste preturi exorbitante.

Ca si cum nu ar fi fost de ajuns macelul facut de om printre pasari si mamifere, iata ca unii si-au extins raza de actiune ajungand chiar si in lumea micilor insecte, de unde se recolteaza zilnic o sumedenie de fiinte nevinovate, care mai apoi vor fi supuse fierberii de vii sau coacerii lor in ulei alimentar. Este o practica deloc obisnuita, mai ales pentru noi, europenii, si este totusi de sperat ca, odata cu trecerea timpului, sa se renunte treptat la asemenea barbarisme de nedescris, optandu-se la final pentru o alimentatie intr-adevar echilibrata, dar care sa nu presupuna si agresarea altor specii, care si ele au dreptul la un colt de lume ca si noi toti ceilalti.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-06-18 Vizualizari: 5157


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Insectele ca sursa alternativa de hrana, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Herbes de Provence
Originare din Franta, asa cum ne indica si denumirea lor, Herbes de Provence sunt un amestec util de...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Ironia e grauntele de sare, datorita caruia mancarea capata gust"
Thomas Mann
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro