193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi ...» Lifestyl...» Dispar oare bucatarii cu experienta din jurul nostru?...

Dispar oare bucatarii cu experienta din jurul nostru?

      Trimite pe mail Printeaza
Dispar oare bucatarii cu experienta din jurul nostru?
Paradoxurile lumii moderne, produse de avantul de neintalnit al tehnologiei, sunt de regasit si in universul culinar, multa lume plangandu-se in prezent de calitatea proasta a produselor alimentare si de saracia de nutrimente pe care le ofera acestea, dar entuziasmandu-se in egala masura si pentru ajutorul de nepretuit pe care il aduc ustensilele si echipamentele performante de bucatarie din zilele noastre.

Din punct de vedere al sanatatii noastre alimentare, o nutritie echilibrata va presupune nu doar o selectie mai atenta a produselor pe care le introducem la dieta, dar si o la fel de atenta selectie a echipamentelor de bucatarie si a tehnicilor preferate de gatit, cu impact decisiv asupra calitatii meselor noastre zilnice.

Nu intamplator, autoritatile responsabile cu sanatatea alimentara a populatiei desfasoara campanii agresive de promovare si constientizare a populatiei asupra riscurilor la care se expune prin consumul in exces de sare, zahar si grasimi deoarece s-a constatat in trecut, prin studiile stiintifice intreprinse, ca exista o tendinta generala de a se potenta gustul si aportul de energie din mancare printr-o crestere a cantitatilor de sare si zahar, care sa compenseze intr-un fel calitatea slaba a preparatelor culinare cu ingrediente "seci", obtinute de pe piata agro-alimentara.

Intr-adevar, din ratiuni pur economice, in industria alimentara se pare ca s-a perpetuat o politica foarte periculoasa de ameliorare si potentare a gustului fad al alimentelor procesate cu tot felul de ingrediente ascunse, artificiale si naturale, sarea si zaharul inclusiv, iar consumatorii, aproape instinctiv, au preluat acest obicei ca parte din comportamentul lor alimentar obisnuit si, la randul lor, incearca sa schimbe in bine gustul mancarii apeland la solutii de compromis, complet nesanatoase.

Problemele de acest tip nu pot fi rezolvate peste noapte, fiind destul de dificil sa impui producatorilor din industria alimentara sa isi schimbe mentalitatea gresita sau sa schimbi de asemenea si mentalitatea primejdioasa a unor consumatori, insa exista si o solutie la indemana tuturor de rezolvare eficienta a unor astfel de probleme si este vorba despre tehnicile de gatit moderne, care sa transforme orice preparat intr-unul de-a dreptul delicios, precum si de o dozare atenta a ingredientelor la gatit, care sa permita obtinerea unor rezultate de exceptie.

Ceea ce se pare ca lipseste in prezent din bucataria moderna, utilata din plin cu cele mai bune echipamente de gatit, este chiar bucatarul cu experienta, tot mai putini fiind tinerii care sa stie sa gateasca sanatos si chibzuit, fara a face excese sau a cheltui exagerat pe produse alimentare de lux. Lipsa de interes din trecut in aceasta directie, informatia amestecata si de proasta calitate precum si declinul economic ne-au adus si pe noi, romanii, in plina epoca a preparatelor rapide, tip fast-food, cand mai toata lumea se grabeste la gatit, apeland des la prajeli si la cuptorul cu microunde si mai deloc la cuptor sau la oala sub presiune ori la gratarul ultra-modern de bucatarie, uitat cine stie pe unde.

Prin apelul la alte persoane apropiate, care sa dezvaluie cu bunavointa tehnicile simple si eficiente de gatit celor cu mai putina experienta, sa le arate acestora cum se prepara o masa gustoasa si saraca in sare, zahar si grasimi si cum se pot face economii insemnate fara a se renunta la calitate multe aspecte negative in plan alimentar ar fi rezolvate si s-ar combate cu succes si aceasta tendinta periculoasa a timpurilor moderne de a se gati totul repede, in exces si chiar complet la intamplare.

Echipamentele moderne de bucatarie sunt binevenite in universul nostru culinar, unde vor ajuta la prepararea de mese delicioase, intr-un ritm mai alert decat in trecut, dar si experienta culinara este de dorit, iar aceasta se capata doar prin asumarea fara rusine sau false pudori a tuturor aspectelor care privesc activitatile din bucatarie, inclusiv curatenia si ducerea gunoiului sau alte aspecte legate de depozitarea corecta a alimentelor.

Un bun bucatar se formeaza in timp si este foarte important ca acesta sa cunoasca cat mai multe despre cele mai sanatoase tehnici culinare deoarece gatirea si servirea mesei nu sunt un lucru de joaca ci privesc chiar sanatatea propriului nostru organism si a tuturor acelora care vor gusta din preparatele noastre, de sperat nu doar delicioase, dar si bogate in nutrimente de calitate.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-07-26 Vizualizari: 3478


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Dispar oare bucatarii cu experienta din jurul nostru?, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Usturoiul salbatic
Usturoiul salbatic sau leurda creste in zonele paduroase, cu umiditate ridicata si degaja un miros a...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"La mancare lup si la treaba iepure"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro