193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Traditia culinara a muntelui Athos

Traditia culinara a muntelui Athos

      Trimite pe mail Printeaza
Traditia culinara a muntelui Athos
Muntele Athos, loc de pelerinaj pentru multi dintre crestinii ortodocsi, dar si de alte confesiuni, poate fi in egala masura si o destinatie utila pentru pasionatii artei culinare, care pot sa descopere aici un adevarat izvor de sanatate studiind cu atentie si la prima mana dietele practicate de sute de ani de locuitorii Sfantului Munte.

Ca regula de aur, se stie de mult ca aici, in locul inchinat Fecioarei Maria, nu s-a consumat niciodata carne, fiind permise la dieta de frupt doar ouale si pestele, dar cu moderatie. Acest lucru, cumulat cu tihna specifica vietii de calugar si nevointele acestora pentru dobandirea mantuirii sufletesti au facut posibil ca in Muntele Athos sa nu se poate vorbi practic despre boli cu substrat alimentar precum cancerul, diabetul, bolile de inima sau afectiuni ale sistemului digestiv.

Calugarii din Muntele Athos isi cultiva singuri, in mod organic, zarzavaturile, legumele si fructele, tin si gaini ouatoare la manastire si nu apeleaza deloc la produsele alimentare procesate din comert. Inclusiv bauturile alcoolice precum rachiul sau vinul sunt produse tot aici, iar ca indulcitor se foloseste mierea de albine, de calitate si aflata la mare cautare in zona. Uleiul de masline produs in Muntele Athos este de cea mai buna calitate, iar hrana se gateste la plite si cuptoare traditionale, pe indelete si cu o arta desavarsita, dobandita de-a lungul anilor petrecuti in slujba lui Dumnezeu.

Pentru calugarii care sunt insarcinati cu depozitarea si prepararea alimentelor la manastirile de pe muntele Athos, sarcina lor nu este una deosebit de complicata, ei insisi recunoscand ca nu s-au mai produs mari modificari din acest punct de vedere de sute de ani. Toate sunt randuite asa cum au lasat parintii care au fondat diferitele ordine manastiresti din zona si nimeni nu indrazneste si nici nu gaseste necesar sa schimbe cu ceva recomandarile acestora in plan culinar.

Dietele tinute de locuitorii muntelui Athos se definesc prin moderatie si servirea hranei in conditii de igiena si de pace interioara, de multe ori retetele culinare fiind unele foarte simple si incluzand doar cateva ingrediente de baza, gatite insa cu dragoste si "rabdare de sfant". Nautul, mazarea, cartofii, fasolea sau supele si ciorbele de zarzavaturi sunt la ordinea zilei, iar vinul rosu, care sa stimuleze putin metabolismul se consuma cu moderatie de cateva ori pe saptamana, la finalul meselor.

Calugarii fac destul de multa miscare fizica, atat pe timp de zi cat si noaptea, isi servesc mesele la ore fixe si se supun de asemenea unui program de odihna adecvat, punctat de momentele speciale oferite intalnirii cu Dumnezeu prin rugaciune sau indeplinirii unor activitati ritualice periodice. Este un mod de a trai deopotriva de pasnic pe cat este de dinamic, lipsit in buna masura de stresul vietii cotidiene a celor mai multi dintre noi.

Alimentatia echilibrata si moderata are un rol important in mentinerea sanatatii, iar aceia dintre dumneavoastra care ar dori sa afle mai multe pe aceasta tema pot incerca sa isi procure si selectii utile de retete culinare publicate oficial sau culese de diferiti credinciosi si oferite apoi marelui public. Recent, s-a publicat, in limba greaca insa, o carte de bucate cu ilustratii, care contine peste o suta de retete sanatoase din Sfantul Munte, dar va fi nevoie si de o traducere a sa pentru a ne bucura cu totii de roadele traditiei culinare a muntelui Athos pe viitor.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-07-26 Vizualizari: 7639


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Traditia culinara a muntelui Athos, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Cubebul
Cubebul este o specie foarte rara de piper, cu un gust relativ apropiat de al piperului, dar ceva ma...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Curcan. O pasare mare, a carei carne, cand este mancata la anumite sarbatori religioase, are proprietatea caracteristica de a atesta pietatea si recunostinta. Intamplator, este o mancare destul de buna"
Ambrose Bierce
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro