Site coolinaria.ro

Tehnici de gatit pentru potentarea gustului


Tehnici de gatit pentru potentarea gustului Odata ce intalnesti un maestru culinar si il vezi la lucru, te apuca mirarea, dar si putina indignare intrebandu-te de ce nu sunt acesti profesionisti consultati mai des de catre marii producatori de alimente atunci cand vine vorba de potentarea gustului, de colorarea alimentelor sau de obtinerea unei texturi mai fine a produsului finit.

Toti maestrii bucatari stiu cum sa obtina preparate delicioase, aspectuoase si sanatoase fara a apela la aditivi alimentari sintetici, fara a face abuz de sare, zahar si grasimi, utilizand exclusiv ingrediente sanatoase, dozate cu pricepere si multa pasiune culinara.

Combinarea tehnicilor speciale de gatit cu amestecuri inspirate de condimente si tot felul de arome secrete stau la baza marilor traditii culinare din intreaga lume, toate preparatele fiind nu doar gustoase, dar si sanatoase, echilibrate din punct de vedere nutritional si numai potrivite pentru dietele de intretinere corporala.

Arta dozarii perfecte a ingredientelor intr-un preparat culinar, potentarea pe cale naturala a gustului si aromelor si utilizarea de tehnici moderne, dar si sanatoase de gatit nu presupun apelul la calcule si metode de gatit sofisticate ci doar experienta, rabdare si o igiena desavarsita in bucatarie. Dintre aceste metode simple de gatit, va reamintim si dumneavoastra pe urmatoarele:

- Coacerea la foc mediu si foc iute este una dintre cele mai sanatoase metode de potentare a gustului si aromelor, putand fi aplicata nu doar mancarii, dar si cafelei sau condimentelor care elibereaza arome mai puternice prin prepararea lor la temperaturi inalte. Mai rar utilizata, dar de succes este si coacerea rapida, la temperatura maxima, in special pentru carne, legume si unele specii de peste, procedeu care "sigileaza" sucurile si aromele preparatului sub o crusta aurie, o metoda de bun augur mai ales daca se freaca sau se marineaza in prealabil alimentele cu un amestec potrivit de condimente;

- Caramelizarea alimentelor, spre deosebire de ce se crede in popor, nu presupune doar topirea zaharului la foc iute, dar va include si prepararea altor produse alimentare. Astfel, ceapa, ardeii iuti si ardeii grasi, usturoiul si alte legume-condiment, fructele, in special cele exotice, vor degaja mai multe arome si vor avea un gust mai bogat, dulce, daca se gatesc la foc iute, in recipiente speciale. Suplimentar, aceasta tehnica este utila si pentru o mai buna conservare a alimentelor;

- Rumenirea alimentelor este de asemenea o metoda clasica de gatit, cu rezultate dintre cele mai pozitive pentru gustul si aroma preparatului final. Nu doar carnea, dar si legumele si fructele pot fi rumenite in cantitati variate de grasime vegetala si/sau animala, urmand ca la final grasimea sa fie eliminata si sa se pastreze doar cubuletele rumenite numai bune de introdus ca ingrediente in diverse preparate culinare;

- Vinul alb si cel rosu, apa minerala, laptele, laptele de nuca de cocos, sucul de portocale si alte lichide naturale pot desavarsi gustul si aroma unui preparat prin coacerea, fierberea sau prajirea sa intr-un amestec de lichid si grasimi. Astfel se si obtin sosuri delicioase, dar numai priceperea unui bucatar cu experienta va ajuta la dozarea atenta a temperaturilor si cantitatilor de ingrediente folosite la gatit;

- Gatitul la foc mic necesita mai multa rabdare insa este una dintre metodele cele mai sigure de obtinere a unui preparat culinar delicios, bogat in gusturi si arome deosebite. Uneori se impune prepararea alimentelor sub capac, iar alteori se renunta la capac, dar in ambele cazuri gatitul la foc mic este o tehnica de mare succes, care presupune si o serie de alte cunostinte culinare, precum adaugarea grasimilor, a sarii sau a altor ingrediente exact la momentul potrivit si nu mai repede sau mai tarziu.

Astfel de tehnici culinare au fost dintotdeauna utilizate cu succes atat la prepararea de mancare pentru consum imediat cat si la prepararea de produse cu termen marit de garantie. Este pacat ca unii dintre marii producatori au uitat cat de utile sunt aceste metode, inclusiv pentru productia de masa, si ar fi bine daca s-ar lua in considerare reintroducerea lor la prepararea alimentelor de larg consum, care sa ne garanteze si noua, profanilor, ca vom avea acces la produse alimentare de mai buna calitate, cu mai putini aditivi alimentari suspecti.

Potentarea gustului si a aromelor unui produs alimentar nu ar mai trebui sa fie obtinute prin apelul la tehnici de compromis, asa cum se intampla in prezent, iar cei care cred ca se fac in acest mod economii de bani si timp uita ca, de fapt, publicul este totusi bine informat si alege cu predilectie mai ales alimentele preparate sanatos si natural.

Este deci o mentalitate paguboasa sa optezi la randul tau, ca producator de alimente, pentru reiterarea unor metodologii controversate de productie, deja sanctionate de consumatori, in loc sa vii cu o mentalitate proaspata, schimband radical modul in care trebuie pregatite alimentele pentru distribuirea lor pe scara larga.

Autor:  Lucia Mihailescu