Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatitul pe timp de vara


Sfaturi pentru gatitul pe timp de vara Printre ideile utile la care se poate apela in anotimpul cald, pentru a se mai reduce cu putin stresul inerent care insoteste pregatirea mancarii in conditii de temperatura aproape de nesuportat, se pot lua in considerare si urmatoarele sfaturi de gatit pe timp de vara:

- Prepararea de sandviciuri delicioase si salate ceva mai consistente pentru micul-dejun si cina. Sandviciurile pot include branzeturi, carne de pasare, sunca, salata verde, rosii, avocado, castraveti, condimente etc., iar painea se poate praji usor la toaster. In privinta salatelor aici se pot consulta retetele maestrilor culinari sau se poate lasa inventivitatea proprie sa ia aripi.

- Pranzul este de preferat sa includa putine grasimi si multe proteine, iar solutia in aceasta situatie va fi sa se prepare mancare ce necesita timpi redusi de gatit la temperaturi inalte de tipul pastelor cu carne, a supelor de zarzavaturi si carne de pasare, a legumelor si carnii la gratar sau a marinatelor pregatite din noaptea anterioara.

- In weekend se pot mai des pregati si gratare in aer liber, cu produse la alegere, vegetariene sau nonvegetariene. Painea de secara, rosiile, ceapa, usuturoiul si branzeturile vor insoti fericit aceste mese in aer liber.

- Pentru cei care nu sufera de intoleranta la lactoza, lactatele pot completa meniul saptamanal cu iaurturi si cereale integrale, lapte degresat cu sandviciuri, sosuri gustoase pe baza de smantana degresata si altele.

- Cuptorul cu microunde nu degaja caldura deci se poate folosi mai ales vara, dar cu moderatie si pe cat posibil nu chiar zi de zi.

- Mesele de peste sunt usor de gatit, iar pestele poate fi folosit si ca ingredient culinar nu doar ca fel principal la masa.

- Supele reci, de tip Gazpacho, se prepara usor, nu necesita folosirea aragazului si, daca se respecta intocmai reteta culinara, vor fi deopotriva de gustoase si de consistente.

- Semipreparatele precum mazarea, nautul sau alte legume la borcan se gatesc rapid, dar trebuie acordata a atentie sporita la termenul de validitate a acestor conserve de legume.

- Omletele ar trebui sa fie un adevarat festin pe timp de vara, daca sunt potentate cu ingrediente sanatoase si pline de nutrimente, usor de identificat in retete culinare diverse.

- Din fructe, iaurturi si unele legume precum rosii, castraveti, morcovi sau avocado, din seminte, alune, lapte de nuca de cocos, migdale si multe alte produse pline de nutrimente se pot prepara la mixer niste suplimente alimentare de exceptie, care sa includa si proteine din grau, soia sau alte surse vegetale.

- Salatele de fructe nu ar trebui sa lipseasca din meniurile de vara, iar frisca le poate insoti mai des pentru a stimula consumarea lor cu placere.

- Preparatele de vara trebuie, din cauza caldurii, sa fie gatite cat mai repede posibil si de aceea se vor alege cu preponderenta alimente care pot fi consumate si in stare cruda sau aproape cruda. Atentie insa ca acestea sa fie bine spalate, iar acolo unde este nevoie sa se elimine cojile, pielita sau tot ceea ce ar contine bacterii si substante toxice pentru organism.

- Intrucat paleo-dietele au inceput sa fie la moda in intreaga lume, merita sa incercati sa creati de unii singuri meniuri pe baza de hrana cruda sau semi-cruda (oparita in apa foarte fierbinte), care sa fie si sanatoase si placute la gust. Mierea de albine va fi aici de ajutor si la fel de utile se pot dovedi ciupercutele, maslinele, broccoli, conopida, ananasul, bananele si alte produse alimentare pline de vitamine si minerale de tot soiul.

Autor:  Lucia Mihailescu