Site coolinaria.ro

Caviarul este cu adevarat o delicatesa a celor bogati


Caviarul este cu adevarat o delicatesa a celor bogati Adevaratul caviar, produs exclusiv in Azerbaidjan, Rusia si Iran sau alte state din zone Marii Caspice, deosebit de scump si comercializat la preturi astronomice intre 6000 si 12.000 de euro per kilogram, este cu adevarat o hrana a celor bogati, fiind foarte bogat in nutrimente variate si benefic pentru sanatate chiar si consumat in cantitati infime de pana la maximum 50 de grame.

Portia recomandata de caviar pentru o persoana se situeaza undeva intre 30 si 50 de grame, mai mult putand fi daunator pentru organism deoarece caviarul contine si niveluri mari de sodiu si colesterol, care ingreuneaza inutil rata metabolismului daca se mananca in exces. Caviarul contine calciu, fosfor, fier, magneziu, seleniu, vitamine din gama B, vitaminele A, C, D, proteine de calitate, acizi grasi omega-3 si amino-acizi esentiali, putand fi benefic din multe puncte de vedere pentru sanatatea organismului uman.

Caviarul comercializat pe piata poate fi pasteurizat sau nu, cel pasteurizat putand rezista mai mult, dar avand si mai putine proprietati nutritive decat cel nepasteurizat. 30 de grame de caviar contin pana la 80 de calorii, dintre care aproximativ 30 de calorii sunt oferite de proteine, iar restul de grasimi si carbohidrati. Cantitatea de acizi grasi omega-3 din doar o portie de caviar poate chiar si depasi un gram, facand caviarul cu adevarat un supliment alimentar util pentru sanatatea inimii si a sistemului circulator.

Copiilor sub varsta de 5 ani, care au un sistem imunitar in formare, nu li se recomanda sa consume acest aliment deoarece este foarte perisabil si poate contine bacterii daunatoare organismului celor mici. Caviarul pasteurizat este mai sigur pentru consum in cazul copiilor, desi contine mai putine nutrimente.

Alaturi de nutrimentele enumerate mai sus, caviarul contine si alte zeci de nutrimente utile, dar in cantitati prea mici pentru a avea un efect de durata asupra organismului uman. In prezent, productia internationala de caviar este in continua scadere deoarece anumite specii de sturioni de la care se recolteaza acest aliment sunt aproape in prag de disparitie, iar autoritatile doresc sa conserve aceste specii si se feresc sa le mai exploateze la fel de crancen ca si in trecut.

Cele mai cautate marci de caviar din inteaga lume sunt beluga, sterlet, osetra si sevruga, toate produse exclusiv in zona Marii Caspice si Iran si cunoscute sub denumirea de caviar negru. Alti mari producatori de caviar functioneaza pe piata internationala prin fermele piscicole din Spania, Franta, Uruguay si California si ofera caviar proaspat la preturi mult mai mici decat cele practicate pentru caviarul negru, dar acestea sunt mai slabe din punct de vedere nutritional, la unele sortimente folosindu-se chiar si coloranti sau aditivi alimentari diversi, pentru o mai buna prezentare.

Autor:  Lucia Mihailescu