Site coolinaria.ro

Evitati greselile frecvente de tip alimentar!


Evitati greselile frecvente de tip alimentar! Din fericire pentru romani, incetul cu incetul multi dintre acestia, in special persoanele care pregatesc in mod regulat mesele zilnice, si-au dezvoltat bune instincte culinare, care ii ajuta sa selecteze corect produsele alimentare de pe piata si sa creeze, chiar si cu bani putini, meniuri echilibrate, bogate in nutrimente esentiale.

Din pacate insa, se pastreaza si in prezent in randul populatiei anumite mentalitati gresite referitor la prepararea si servirea meselor zilnice, care sunt cauzate mai putin de lipsa de informare si mai mult de sfaturile contradictorii ale specialistilor in nutritie, care promoveaza de-a valma tot felul de diete si produse alimentare la moda, fara a mai atrage atentia si asupra pericolelor pe care le pot aduce acestea in plan alimentar.

Una dintre cele mai periculoase conceptii cu privire la alimentatia zilnica este aceea promovata de bucatarii cu experienta, siguri pe sine, care refuza sa isi innoiasca tehnicile de gatit sau informatiile in plan nutritional. Acesti bucatari pot aduce multe deservicii persoanelor pentru care gatesc masa prin simplul refuz de a utiliza ingrediente ceva mai sarace in grasimi, de a reduce prajelile sau de a folosi mai rar faina alba, zaharul si sarea. Este deci necesar sa se tina pasul si cu recomandarile medicilor si sa se prepare mancarea in deplin acord cu normele de nutritie din prezent.

O alta greseala a multor romani este legata de aportul marit de carbohidrati la dieta. De zeci de ani romanii exagereaza din acest punct de vedere, optand mereu pentru mese bogate in carbohidrati, fara proteine, dar condimentate cu maiestrie, pentru a starni pofta de mancare. In Occident, lucrurile stau exact invers, acolo evitandu-se constant carbohidratii la dieta, de asemenea un factor negativ, si introducandu-se alimente bogate in proteine. O dieta echilibrata va presupune insa aportul egal de proteine si carbohidrati, adica 33 la suta proteine, 33 la suta carbohidrati si restul de 34 la suta grasimi si alte nutrimente necesare organismului nostru.

Controlul stiintific al portiilor la masa este un lucru dificil de realizat pentru fiecare familie de romani in parte din simplul motiv ca unii parinti ingaduie de obicei sa se consume mancare dupa bunul plac al fiecaruia, neexistand deci o preocupare reala din acest punct de vedere. Nu mai e de mirare sa descoperi si la noi multi copii si adolescenti supraponderali sau anorexici, care vor trage ponoasele ceva mai tarziu, ei putand avea probleme serioase pentru tot restul vietii. Mesele trebuie servite la ore fixe, in conditii normale si portiile trebuie mereu supravegheate de catre parinti fiind total gresit sa acorzi libertate deplina copiilor in aceasta privinta.

Nici servirea obligatorie a celor 3 mese principale pe zi nu se mai respecta de catre majoritatea romanilor, prea multi optand pentru aportul de stimulente si suplimente alimentare in defavoarea meselor pline de nutrimente si alegand sa serveasca o singura masa mai consistenta la sfarsitul zilei. Se schimba astfel in rau rata metabolica, organismul nu mai poate procesa corect nutrimentele si, chiar daca se ofera mancare de calitate in fiecare zi, tot vor aparea cu timpul probleme de sanatate.

Lipsa exercitiului fizic sau macar a plimbarilor in aer liber combinata cu servirea haotica a meselor conduce garantat la dezechilibre de sanatate cu substrat alimentar si nici suplimentele-minune sau dietele de mare succes nu mai pot schimba mare lucru daca nu se reia programul normal de servire a meselor, de odihna si de exercitii fizice. Miscarea nu este destinata doar persoanelor supraonderale ci tuturor celor care doresc sa traiasca frumos, pana la adanci batranete, fara a experimenta probleme de sanatate grave.

In sfarsit, mai trebuie inteles si faptul ca nu exista de fapt o dieta standard pentru fiecare persoana in parte, aici fiind nevoie si de implicarea noastra pentru a se gasi compromisuri viabile intre recomandarile generale ale nutritionistilor si propriile noastre preferinte in plan culinar.

In mare, este util sa includem toata gama de nutrimente la dieta, sa discutam si cu medicul de familie despre eventualele interdictii in plan alimentar, dar in rest depinde doar de noi ca sa ne alimentam corect, la ore fixe si fara a face nici un exces. Motivatia unui corp armonios si sanatos si starea de bine care ne insoteste in asemenea conditii ar trebui sa fie de ajuns ca sa optam mereu pentru o alimentatie corecta din punct de vedere stiintific si bine echilibrata in nutrimente de calitate.

Autor:  Lucia Mihailescu