In trecut mai ales persoanele care practicau culturismul si sportivii de performanta aveau idee despre beneficiile pe care le pot aduce proteinele sub forma de pudra pentru o alimentatie echilibrata, dar in prezent aceste produse inedite sunt disponibile si pentru publicul larg, ajutand simtitor la cresterea masei musculare, acolo unde se doreste acest lucru.
Proteinele furnizate in acesta forma sunt mai usor de asimilat de catre organism si nu se consuma, bineinteles, decat in cantitatile recomandate si doar atunci cand medicul permite acest lucru. O bautura sau o mancare preparata cu un adaos de proteine-pudra ajuta la refacerea organismului dupa efort fizic prelungit, repara musculatura, permite sustinerea unor eforturi fizice mari, mareste capacitatea de aparare a organismului, stimuleaza rata metabolismului si poate ajuta uneori la scaderea in greutate.
Proteinele sub forma de pudra pot fi introduse la dieta fie dimineata, la micul-dejun, mai ales daca urmeaza sa se faca efort fizic peste zi, inaintea si dupa sedintele de exercitii fizice, la pranz daca s-a depus o munca istovitoare in prima parte a zilei si, foarte rar, seara deoarece pot da astfel peste cap programul de odihna.
Nu trebuie insa uitat faptul ca proteinele obtinute din alimente sunt o sursa mult mai buna decat cele din suplimentele sub forma de pudra si ca astfel de suplimente se introduc la dieta doar atunci cand este nevoie de un surplus de proteine sau atunci cand alimentatia este prea saraca in proteine de calitate. Uneori proteinele din alimente nu pot fi asimilate usor de catre organism si in aceasta situatie aportul de proteine-pudra este de dorit, la fel stand situatia si in cazul vegetarienilor care nu isi pot procura necesarul de proteine doar din alimentatia zilnica.
Proteinele sub forma de pudra pot fi introduse in preparate diverse, plecand de la simpla dizolvare a lor in apa, lapte sau suc de portocale si pana la adaugarea lor in salate, paste de fructe obtinute la mixer, branzeturi moi, iaurturi, cereale pentru micul-dejun, supe, tocanite sau aluaturi. Practic, proteinele-pudra pot fi adaugate la orice tip de preparat culinar, fara a impieta asupra gustului sau final sau a aromelor sale.
Atentie marita la consumul de astfel de suplimente pe baza de proteine trebuie acordata atunci cand se stie ca rinichii sunt afectati de o boala grava sau organismul nu poate procesa corect proteinele din cauza absentei unor amino-acizi, a afectiunilor ficatului sau din alte cauze medicale. In plus, aportul de proteine la dieta va trebui sa fie insotit obligatoriu de un consum marit de apa, pentru a se permite organismului sa functioneze la niste parametri normali.
Autor: Lucia Mihailescu