Site coolinaria.ro

Quinoa, un produs natural plin de nutrimente


Quinoa, un produs natural plin de nutrimente Desi nu este o cereala in adevaratul sens al cuvantului, quinoa a facut furori in ultimii ani pe piata agro-alimentara internationala, fiind imediat preluata de catre distribuitori din toate colturile lumii, care o comercializeaza la fel ca si alte cereale, fie ca aliment pentru micul-dejun, fie ca ingredient alimentar de succes, de tipul cerealelor.

Quinoa provine din America de Sud unde era altadata considerata drept regina sau mama tuturor cerealelor gratie proprietatilor nutritive de exceptie pe care le are. Inrudita cu specii vegetale precum spanacul sau ridichea, quinoa este o planta cultivata in special pentru semintele sale, nu foarte diferite de acelea ale cerealelor, dar care de asemenea poseda si frunze comestibile, ceva mai greu de procurat pe piata europeana de alimente.

Din punct de vedere nutritional, boabele de quinoa sunt foarte bogate in proteine de calitate, fibre alimentare si antioxidanti puternici, fiind cu adevarat o sursa foarte buna de hrana pentru toti cei care doresc sa practice o dieta echilibrata si usoara. Pe langa proteine, quinoa contine si fier, calciu, potasiu, magneziu, zinc, cupru, fosfor, seleniu, vitamina E si alte substante benefice pentru sanatatea organismului.

Conform studiilor medicale intreprinse pana in prezent, quinoa poate reduce riscurile bolilor de inima, este utila pentru tratarea diabetului si ajuta eficient la controlul greutatii corporale. Unele studii arata si eficienta boabelor de quinoa pentru prevenirea unor tipuri de cancer, dar cercetarile din acest punct de vedere sunt inca la inceput.

In privinta aportului de proteine, quinoa contine cantitati impresionante de proteine, mult mai mult decat orice alta specie vegetala, putand fi comparata din aceasta cauza cu sursele animale de proteine. O cana de boabe gatite de quinoa ofera, de exemplu, echivalentul a 8 grame de proteine de calitate, adica indeajuns pentru a permite refacerea si intretinerea musculaturii si a potoli simtitor senzatia de foame.

Fata de cereale, quinoa nu contine gluten si de aceea persoanele cu intoleranta la gluten pot consuma fara griji acest produs alimentar de exceptie. Quinoa poate fi consumata atat de sine statator, sub forma de cereale pentru micul-dejun, cat si ca ingredient in supe, tocanite sau salate. Se poate produce si faina pe baza de quinoa, utila mai apoi la prepararea de produse sanatoase de brutarie sau de patiserie.

In Romania, acest produs se vinde deocamdata la preturi ridicate desi cultivarea sa nu ar presupune conditii speciale, dar viitorul poate sa ne aduca o schimbare in bine, oferindu-ne si noua, romanilor de rand, posibilitatea de a consuma acest aliment de exceptie in mod regulat, fara a mai fi conditionati de preturile de specula. Pana atunci insa este recomandat sa incercati macar o data gustul placut al boabelor de quinoa, preparate simplu sau folosite doar ca ingredient alimentar.

Atentie marita trebuie acordata la spalarea minutioasa si curatarea boabelor de coaja inainte de folosire, o tehnica similara cu spalarea orezului in mai multe ape, deoarece quinoa contine la suprafata saponina, o substanta toxica pentru organismul uman. De obicei, produsele de pe piata sunt deja eliberate de saponina, dar pentru mai multa siguranta puteti lasa boabele la muiat cateva minute bune si apoi sa le spalati sub jet puternic de apa intr-un ciur mai cuprinzator.

Autor:  Lucia Mihailescu