Site coolinaria.ro

Dieta dupa operatia de cezariana


Dieta dupa operatia de cezariana Operatiile de cezariana reusite nu sunt intotdeauna si lipsite de complicatii ulterioare pentru mama, iar adoptarea unei diete adecvate este acum, mai mult decat oricand, de importanta vitala. Organismul proaspetei mamici este serios pus la incercare dupa operatie de aceea medicii recomanda un regim alimentar special in asemenea situatii, care trebuie respectat cu strictete.

Imediat dupa operatie, mamicile nu au voie sa consume decat apa plata si alte lichide limpezi, iar acelea dintre ele care cred ca pot incalca aceste recomandari se pot trezi cu surprize dintre cele mai neplacute in foarte scurta vreme. Nici apa carbogazoasa, sucurile cu acid sau orice alte bauturi gazoase nu sunt permise decat peste o mai lunga perioada de vreme, adica atunci cand se va reveni la o alimentatie normala.

Dupa trecerea a macar o zi de la operatia de cezariana se pot introduce in meniu si alimente putin mai consistente, cele bogate in fier aflandu-se pe primul loc. Sunt deci binevenite acum spanacul si alte zarzavaturi si legume, carnea frageda si mazarea foarte bine fiarta, dar nu si fasolea, care poate crea gaze intestinale. Alimentele bogate in calciu vin pe locul urmator, laptele si branzeturile trebuind sa ocupe o parte serioasa din meniul zilnic. Portocalele, iaurturi diverse si alte produse bogate in calciu pot completa mesele obisnuite.

Dupa ducerea la bun sfarsit a unei sarcini si suportarea unei operatii de cezariana, organismul unei mamici este de regula secat de multe nutrimente esentiale si acum este momentul sa se introduca inclusiv suplimente alimentare la dieta, acestea urmand sa fie toate recomandate de catre medici, care vor lua cele mai bune decizii in functie de analizele medicale si alti factori de natura medicala. Pentru a nu afecta sanatatea sugarului, suplimentele alimentare nu pot fi luate decat sub supraveghere, riscurile fiind mult prea mari altfel.

Medicii de obicei vor prescrie o dieta amanuntita, adaptata la nevoile fiecarei mamici in parte, iar de aici vor lipsi cu desavarsire alimente precum ciocolata, cafeaua concentrata si alcoolul, fructele de mare si icrele, ceapa, usturoiul, condimente si alte produse picante, care sa se regaseasca apoi in laptele matern. Nici ceaiul negru sau verde nu este permis sa se consume acum ci doar ceaiuri din plantele recomandate de medic. Sucul de portocale este foarte indicat, dar nu si sucurile din fructe exotice sau foarte dulci precum avocado, papaia, capsuni, zmeura sau bauturi cu miere de albine.

Zaharul si sarea trebuie limitate la dieta femeilor operate de cezariana si de asemenea sosurile grase si produsele incarcate cu grasimi precum maioneza, sunca, smantana, untul nedegresat sau afumaturile. Margarina si uleiul vegetal sunt permise, dar in cantitati moderate, iar painea este de preferat sa fie integrala sau neagra. De evitat sunt si pastele fainoase, produsele de patiserie, dulceturile si gemurile din comert si orice aliment procesat, la conserva sau congelat.

Cu timpul, odata ce totul intra intr-un firesc al lucrurilor, inclusiv in ce priveste alaptarea si evolutia bebelusului, dieta poate fi diversificata tot mai mult, dar numai cu permisiunea medicului si evitandu-se constant produse din gama celor amintite anterior. Inca o data, suplimentele alimentare sunt acum de dorit, dar numai la recomandarea medicului specialist si in dozele prescrise de acesta. Este o perioada fericita si plina de experiente uimitoare, dar fara respectarea stricta a regimului alimentar adecvat lucrurile pot cunoaste si intorsaturi neplacute deci trebuie acordata o atentie marita si la tot ceea ce se consuma peste zi.

Autor:  Lucia Mihailescu