Site coolinaria.ro

Cateva solutii simple pentru dezastrele de tip culinar


Cateva solutii simple pentru dezastrele de tip culinar Nu de putinele ori, in bucatarie dezastrul ne pandeste exact cand ne asteptam mai putin si este indicat sa gasim o solutie imediata sau sa ne facem altfel de tot rasul cu o mancare gatita de mantuiala si servita doar ca sa acoperi masa cu ceva, de forma.

Metode rapide si eficiente de rezolvare a unor astfel de dezastre culinare sunt si urmatoarele, cu un accent special pe sosurile nereusite, tocanite si supe imposibil de consumat, prajituri inestetice sau alimente prajite in exces:

1. Uneori, atunci cand preparam friptura de vitel sau de purcel nu estimam corect marimea portiei de carne si la final obtinem o friptura prea mica ca sa poata fi oferita cu succes la masa. In aceasta situatie, solutia de compromis este sa se taie toata friptura suvite sau fasii si sa se foloseasca la prepararea unei salate delicioase sau a unui fel de mancare rapid pe baza de paste sau de orez.

2. Piureul de legume sau mancarea de mazare pot fi uneori foarte apoase si nimeni nu ar indrazni sa le serveasca astfel, dar exista si o solutie aici si consta in adaugarea suplimentara a unuia sau chiar doua oua bine batute, niste zarzavaturi proaspat tocate si ceva faina alba, care frecate bine alaturi de piure sau mancarea de mazare vor restabili consistenta acestora.

3. Sosul plin de cocoloase este prezent de multe ori mai ales la bucatarii incepatori si nu exista acum un ajutor mai de nadejde ca blenderul care va reusi in foarte scurta vreme sa transforme un sos condamnat intr-unul foarte fin, gustos si estetic. La final se mai poate adauga lapte, zeama de carne, suc de portocale sau alt ingredient la alegere pentru a subtia sosul, iar daca este prea subtire deja atunci tot faina alba si un ou bine batut vor reusi sa faca o treaba buna.

4. O tocanita sau o supa prea grasa pot fi reparate daca se lasa la racit putin si apoi se foloseste o lingura mai larga, cuburi de gheata, frunze de salata sau de varza ca sa se extraga excesul de grasime din mancare. In general, nu va fi o operatie prea grea, grasimea adunandu-se mai toata la suprafata mancarii.

5. In sfarsit, prajiturile inestetice, dezumflate si stafidite pot fi salvate si transformate intr-o tratatie de zile mari daca se perforeaza la suprafata cu o scobitoare de lemn, apoi se insiropeaza cu un amestec placut la alegere, se plaseaza apoi fructe uscate sau exotice bine maruntite pe deasupra si se acopera totul cu frisca din belsug. Prajiturile rezultate vor fi chiar mai gustoase decat originalul.

Autor:  Lucia Mihailescu