Site coolinaria.ro

Consumul de ceai poate imbunatati simtitor orice dieta


Consumul de ceai poate imbunatati simtitor orice dieta Ceaiul merita sa faca parte din orice plan alimentar serios si acest lucru este calduros recomandat si de catre medici si de catre nutritionisti deoarece astfel se vor pune bazele unei diete de succes unde nu doar ca se pot pierde usor kilogramele in plus, dar se obtine si un plus de sanatate si vitalitate.

Ceea ce trebuie inteles de la bun inceput atunci cand dorim sa introducem ceaiul la dieta este ca aceasta bautura poate fi consumata in cantitati nelimitate, cu singura conditie ca indulcitorii sa fie obligatoriu introdusi in cantitati mici si de asemenea, de preferat, sa se foloseasca mai degraba miere de albine sau zahar brun si nu zahar alb rafinat.

Ceaiurile din plante medicinale nu sunt deloc potrivite pentru a fi introduse la o dieta regulata, dar e adevarat faptul ca si acestea sunt utile organismului insa pe perioade scurte de timp. Pentru dieta pe termen lung ceaiurile recomandate sunt, la alegere, ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul oolong, ceaiul alb sau ceaiul rosu. Oricare dintre acestea sau o alternanta a lor vor fi benefice la dieta.

Intrucat ceaiul natural contine si cafeina, nutritionistii recomanda sa se elimine cafeaua de la dieta regulata si sa se inlocuiasca cu ceaiul preferat, fiind o alternativa si mai sanatoasa si mai favorabila intretinerii siluetei. Se poate bineinteles consuma si cafea, dar numai ocazional si in cantitati mici. Alaturi de cafeina, ceaiul natural mai contine tianina si Epigalocatehin-3-galat (EGCG), ambele cu rol decisiv in suprimarea apetitului alimentar nesanatos si stimularea arderii grasimilor.

O dieta care include si aportul zilnic de ceai natural va presupune ca de obicei servirea celor 3 mese zilnice, la ore fixe, precum si un echilibru alimentar care sa includa cantitati egale de proteine, carbohidrati si grasimi in meniul zilnic. Grasimile insa ar fi potrivit sa provina mai ales din ulei de masline sau de floarea-soarelui, din carne de peste si de pasare sau din legume cu continut mai mare de grasimi.

Ca alimente recomandate pentru o dieta cu aport marit de ceai natural se pot mentiona carnea de vita fara grasime, carnea de pasare, pestele, albusul de oua, iaurturi si lapte degresate, branzeturi, cartofii, in special cartofii dulci, orez brun, legume, zarzavaturi, fructe, fulgi de ovaz, avocado, ulei de masline, seminte de in si alte tipuri de seminte comestibile, cereale si paine integrala si altele.

Foarte avantajos, prin consumul de ceai intre mese se pot inlocui mai mereu gustarile pline de calorii servite cu sau fara rost, se poate reduce apetitul alimentar nesanatos si se pot inregistra scaderi semnificative ale tensiunii arteriale si ale colesterolului la cei care au astfel de probleme de sanatate. In plus, prin inlocuirea cafelei cu ceaiul natural se face o trecere usoara, fara dureri de cap catre eliminarea definitiva a cafelei de la dieta, un obiectiv tintit de multe persoane odata cu inaintarea in varsta.

Exista din pacate si persoane al caror organism respinge cafeina, iar acestia nu ar trebui sa consume deloc nici macar ceaiuri naturale deoarece si acestea le pot aduce la fel de multe deservicii pentru sanatate ca si cafeaua sau alte bauturi similare. Ei pot totusi opta pentru cure optime cu sucuri naturale din legumele si fructele preferate sau pentru ceaiurile din plante medicinale care se pot consuma si pe termen mai lung, adica minimum 7 zile si maximum 14 zile.

Ceaiul natural mai contine si o serie de antioxidanti puternici, benefici pentru sanatate si pentru intinerirea organismului, dar a nu se uita faptul ca efectele sale pozitive nu vor putea inlocui nici miscarea fizica si nici o alimentatie echilibrata doar printr-o crestere a aportului de ceai la dieta.

De asemenea trebuie acordata cea mai mare atentie la calitatea ceaiului introdus la dieta, in Romania anilor nostri existand foarte putini producatori si distribuitori de ceaiuri naturale care sa se poate lauda cu un produs superior si sigur pentru consum. In consecinta, nu va repeziti la primul mall comercial sau magazin cu produse naturiste pentru a va procura ceaiul dorit ci prospectati piata cu atentie si cumparati doar ceaiuri de calitate superioara, mai scumpe, e adevarat, dar si mai indicate pentru o dieta pe termen lung.

Autor:  Lucia Mihailescu