Site coolinaria.ro

O inima sanatoasa si alimentatia adecvata


O inima sanatoasa si alimentatia adecvata O dieta pentru o inima sanatoasa este o dieta care presupune in primul rand implicarea activa a persoanei care practica aceasta dieta in selectarea si prepararea alimentelor de la meniul zilnic, mai toate produsele de pe piata avand un impact benefic sau mai putin benefic asupra sanatatii inimii.

Exista, e adevarat, si alimente care sunt foarte benefice pentru sanatatea inimii si a sistemului circulator, asa-numitele alimente-minune, dar nimeni nu poate sa includa in dieta obisnuita doar aceste alimente ci se fac uneori cure periodice cu acestea pentru sanatate, insa diversitatea alimentara este totusi metoda preferata de majoritatea oamenilor in prepararea meniului zilnic.

Pentru persoanele relativ sanatoase, care doresc sa isi protejeze inima si sistemul circulator de factorii de risc externi, dar si de cei interni exista o serie de masuri utile care pot fi luate din timp, garantandu-se astfel ca s-a facut tot ceea ce trebuia pentru a preintampina problemele de sanatate ale inimii si ale sistemului circulator.

Problema grasimilor si aportul lor la dieta este esentiala pentru sanatatea inimii, fiind recomandat de catre medici ca, din totalul caloriilor de peste zi, doar 30 la suta sa provina din grasimi, iar restul din alte surse alimentare. Din aceste grasimi, acizii grasi saturati trebuie limitati la 10 procente, acizii grasi polinesaturati la alte 10 procente si, in sfarsit, acizii grasi mononesaturati la restul de 10 procente.

In ce priveste colesterolul din alimente, cantitatea zilnica nu trebuie sa depaseasca 300 mg, nu prea greu de calculat si de introdus la dieta daca se evita constant lactatele si branzeturile grase, carnea grasa, untul sau smantana. Sarea, un factor de risc major pentru sanatatea inimii, este bine sa nu depaseasca 2,5 g pe zi, dar daca se prefera mancarea mai sarata atunci sa se limiteze totusi aportul zilnic de sare la maximum 3 grame pe zi.

Foarte nocive pentru inima si sistemul circulator sunt mai toate alimentele procesate de tipul fainii albe, a zaharului alb rafinat, pastele fainoase dense si, mai ales, alimentele care contin aditivi alimentari artificiali sau chiar din surse naturale, destul de toxice pentru intregul organism. Bineinteles, cafeaua, alcoolul si alte stimulente similare sunt si acestea periculoase si ar trebui reduse la minimum la dieta.

Atunci cand apar insa probleme de sanatate care afecteaza inima si sistemul circulator, se poate apela din punct de vedere alimentar si la cure utile cu diverse produse benefice care vor ajuta organismul sa se lupte mai usor cu boala. Dintre aceste produse amintim afinele, fisticul, fulgii de ovaz simpli, alimentele bogate in potasiu si fibre alimentare, pestele, fructe de mare si suplimentele cu acizi omega-3 si omega-6, uleiul de masline, vinul rosu in cantitati mici, cereale integrale, spanac, soia si altele.

O dieta pentru o inima sanatoasa este, asa cum se poate observa, usor de tinut si deloc costisitoare ca pret, dar trebuie exercitate si mici eforturi de vointa de fiecare data cand apare tendinta de a se face excese. Suplimentar, miscarea in aer liber, programul normal de odihna si servirea meselor la ore fixe vor fi de bun augur nu doar pentru sanatatea inimii, dar si pentru toate aspectele care privesc echilibrul organismului uman.

Autor:  Lucia Mihailescu