Site coolinaria.ro

Gatitul la plita cu inductie


Gatitul la plita cu inductie Bucataria moderna presupune un gatit sanatos si delicios, dar mai presupune si timpi redusi de preparare a mancarii pentru ca altfel la cel bun toate investitiile facute in dispozitivele si ustensilele de ultima generatie. Gatitul de calitate este astfel accesibil chiar si incepatorilor, iar oferta producatorilor de electrocasnice nu inceteaza sa ne uimeasca pe toti cu alte si alte dispozitive de mare succes la public.

Plitele cu inductie sunt printre cele mai noi inventii adresate universului culinar, iar eficienta lor se pare ca este superioara aceleia a mai vechilor aragazuri sau plite electrice. Gatitul pe baza de inductie se caracterizeaza printr-o eficienta crescuta gratie timpilor rapizi de incalzire a alimentelor, mentinerii temperaturii la nivel constant si conservarii energiei care nu se va mai pierde la fel de usor ca in cazul gatitului la aragaz sau la plita electrica.

Campul electromagnetic este utilizat la gatitul prin inductie si nu flacara deschisa, iar astfel recipientul metalic asezat pe zona de gatit se incalzeste imediat si gatitul este instantaneu. Paradoxal, suprafata plitei cu inductie ramane la fel de rece ca atunci cand aceasta nu functioneaza, dar recipientul in care se gateste este bineinteles la temperaturi foarte inalte.

Ca punct tare al gatitului prin inductie mai putem aminti si faptul ca temperatura din bucatarie se mentine la un nivel mai scazut decat in cazul folosirii dispozitivelor traditionale, lucru foarte util in sezonul cald.

Din pacate insa la plitele cu inductie nu se pot folosi recipientele obisnuite de gatit ci trebuie facuta o investitie suplimentara in recipiente speciale, din material magnetic precum fonta sau inoxul, care au fundul complet plat pentru a face un bun contact cu suprafata plitei. In mod normal, aceste recipiente trebuie distribuite odata cu plita prin inductie deci nu uitati sa solicitati si acest lucru atunci cand achizitionati un astfel de dispozitiv.

Plitele cu inductie sunt usor de amenajat, nu ocupa spatiu in bucatarie si pot fi amplasate ca atare sau incorporate in peretii locuintei. Pericolele in exploatare sunt minime, iar consumul de energie redus. Totusi, preturile de vanzare a unor astfel de dispozitive electrocasnice nu sunt nicidecum atractive si de aceea trebuie prospectata piata cu mare atentie mai inainte de a cumpara o plita cu inductie cu adevarat performanta.

Autor:  Lucia Mihailescu