Site coolinaria.ro

Cum deosebim diferitele tipuri de tomate?


Cum deosebim diferitele tipuri de tomate? Exista mai mult de unul sau doua tipuri de tomate pe piata agro-alimentara din Romania, iar multe dintre retetele culinare cer expres utilizarea unui anume sortiment si de aceea este util sa ne reamintim cum putem deosebi diferitele tipuri de tomate, provenind din toate zonele lumii.

1. Tomatele de gradina - sunt cele mai ofertante prin gust, forma, culoare si arome si se gasesc de obicei pe piata in sezonul cald, fiind unul dintre cele mai cautate produse de sezon. Rosiile de gradina sunt mari ca dimensiuni, pot veni in culori diferite de la rosu inchis pana la galben sau portocaliu ori chiar verde si au mai multe nutrimente in compozitia lor decat celelalte tipuri de tomate.

2. Tomatele canelate (cu dungi) - sunt de asemenea rosii de dimensiuni mari, cu un parfum puternic si au drept caracteristica principala dungile marcate, care se pot usor observa la exterior. Culoarea lor obisnuita este rosu si se utilizeaza in special la prepararea de sandviciuri, deoarece feliile de rosie canelata sunt mai rezistente si nu se desfac usor pe durata consumarii lor.

3. Tomatele sferice (rotunde) - acestea sunt rosiile cel mai des intalnite pe piata, fiind ruda mai saraca a tomatelor de gradina. Sunt rosii de dimensiuni medii spre mari, au culoarea rosie si se gasesc atat la aprozarele de cartier cat si la supermarketurile din marile orase. Tomatele sferice au avantajul ca pot fi procurate pe toata durata anului, dar gustul si parfumul lor este mai slab decat al celorlalte tipuri de tomate.

4. Tomatele pruna (alungite) - Acest tip de rosii este special destinat gatitului avand mai putine seminte si mai multa pulpa, adica pereti grosi si usor de procesat la gatit. Rosiile pruna sunt de dimensiuni medii si se mai numesc la noi si rosii Roma, dar exista mai multe varietati de rosii pruna pe piata.

5. Tomatele cirese (mici) - Aceste rosii sunt deliciul si incantarea celor mici, semanand mult cu ciresele sau chiar cu strugurii si venind intr-o larga varietate de culori si forme. Rosiile mici pot fi alungite, rotunde sau in forma de para si sunt rezultatul unor eforturi constante ale cultivatorilor de renume de pe tot globul. De obicei, rosiile cirese se consuma crude fie in salate, dar intregi si nu taiate, fie drept garnitura la felurile principale.

Autor:  Lucia Mihailescu