Site coolinaria.ro

Alimentatia si sanatatea mentala


Alimentatia si sanatatea mentala La fel ca si celelalte organe din corp, si creierul este afectat de ceea ce mancam, dar in acest caz particular nu se stiu foarte multe lucruri inca despre relatiile specifice dintre alimentatie si buna functionare a creierului uman.

Cert este faptul ca o dieta gresita va afecta negativ buna functionare a creierului, iar acest lucru este cu atat mai vizibil cu cat inaintam in varsta. Pentru persoanele de varsta a treia, exista deja recomandari alimentare precise, care sa ii ajute pe acestia sa faca mai usor fata si din punct de vedere mental la provocarile vietii.

Pana in prezent se stie ca anumite alimente au un rol benefic pentru sanatatea creierului, dar impactul lor pozitiv depinde si de alti factori, alte nutrimente, care si acestea ar trebui sa fie prezente in organism. Nu exista din pacate pana in prezent formule imbatabile, dar din ceea ce se stie se pot enumera macar cateva categorii de alimente recomandate pentru sanatatea mentala si starea generala de bine:

- Acizii grasi polinesaturati omega-3 prezenti in peste si unele legume si verdeturi se pare ca joaca un rol decisiv pentru sanatatea creierului;
- Minerale, precum zincul, magneziul si fierul prezente in legume, carne, cereale sau oua echilibreaza vizibil creierul si sanatatea mentala prin doar simpla servire a unei gustari bogate in astfel de minerale;
- Vitamine precum cele din gama B, vitaminele C si E si alti antioxidanti prezenti in fructe, legume, lactate sau alte alimente previn nu doar deteriorarea altor organe din corp, dar ajuta si creierul sa isi faca treaba la parametri normali.

In opozitie cu lista de nutrimente si alimente oferita mai sus, exista si produse alimentare care pot deteriora sanatatea mentala, iar aici pe primele locuri se afla zaharul, produsele bogate in zahar, aditivii alimentari, produsele procesate necorespunzator, produsele agricole tratate chimic si, bineinteles, alimentele bogate in grasimi saturate.

Persoanele care nu se alimenteaza corespunzator si fac abuz de alimente cu grad de risc pot dezvolta afectiuni cu specific mental precum deficitul de atentie, depresia, schizofrenia, dementa, lipsa de coordonare motorie si alte afectiuni mai mult sau mai putin grave. Din pacate, piata agro-alimentara nu ofera intotdeauna o oferta buna de alimente sanatoase pentru sanatatea creierului si multe persoane sunt practic fortate sa adopte o dieta de risc, inclusiv pentru sanatatea lor mentala.

A reusi deci sa te alimentezi sanatos pentru o mai buna functionare a creierului necesita eforturi suplimentare, o mai buna capacitate de selectare a hranei zilnice si, nu de putine ori, investitii marite in calitate. Nu este o sarcina usoara in conditiile economice din prezent, dar macar nu risti sa castigi prea multe kilograme in plus mancand de toate si la intamplare, fara nici o grija pentru echilibrarea organismului si din punct de vedere alimentar.

Autor:  Lucia Mihailescu