Site coolinaria.ro

Cum amenajam un bar profesional in propria locuinta?


Cum amenajam un bar profesional in propria locuinta? A ajuns foarte la moda sa iti amenajezi un bar complet utilat in propria locuinta, dar nu intotdeauna se respecta regulile de baza si strategiile specifice barmanilor profesionisti si de aceea rezultatul final poate fi oarecum frustrant in unele cazuri.

Amenajarea unui bar profesional in propria locuinta va fi o sarcina simpla daca se apeleaza deci si la sfaturile barmanilor de meserie, care vor sti intotdeauna sa ne atraga atentia asupra unor detalii aparent minore si vor putea sa ne ofere si sfaturi bune atunci cand imaginatia nu ne mai poate veni in ajutor.

Nu tejgheaua propriu-zisa, adica masa unde se vor servi bauturile preferate este atat de importanta atunci cand doresti sa amenajezi un bar de calitate ci mai degraba spatiul de deasupra acesteia si cel din spatele barmanului merita o atentie speciala. Tejgheaua de obicei vine gata lucrata si aici doar culoarea sau forma vor avea ceva de spus, in functie de locul unde se doreste amplasat barul.

Spatiul de deasupra tejghelei este foarte important, aici trebuind sa se gaseasca la indemana nu doar paharele de servit, dar si alte ustensile necesare la prepararea si mixarea bauturilor. De aceea meseriasul caruia i se comanda aceasta lucrare trebuie sa aiba experienta si sa gandeasca totul pentru a fi usor de accesat si sigur in exploatare. In functie de paharele utilizate pentru servire, trebuie amenajate santuri speciale, pentru fiecare dimensiune si forma.

Imediat sub spatiul destinat paharelor si ustensilelor specifice activitatii din spatele barului se va afla intotdeauna o chiuveta nu foarte adanca, dar nici prea stramta, iar putin in lateral dreapta/stanga se afla si locul de depozitare al bauturilor utilizate in mod frecvent. Acestea trebuie sa fie usor ascunse de privirile oaspetilor cu ajutorul unui panou estetic si se aseaza de obicei in ordinea: Vodca, Gin, Rom, Tequila, Triple Sec si Whisky.

In spatele barmanului se va amplasa apoi o vitrina unde se aseaza in mod uzual bauturile mai scumpe, din care se foloseste foarte putin la prepararea altor bauturi. Se poate apela si la logo-uri stralucitoare, daca buzunarul o permite si se pot amenaja astfel spatii speciale pentru bauturile provenind de la acelasi producator de marca. Vitrina insa necesita o intretinere constanta si trebuie sa fie mereu impecabila si foarte curata.

Pentru ornarea coctailurilor sau a altor bauturi preparate ad-hoc va fi nevoie si de un mic frigider aflat in imediata apropiere a barului, unde sa se depoziteze fructele exotice, cuburile de gheata, maslinele si alte ingrediente necesare. Berea si vinul se pot tine tot aici sau in dulapuri special amenajate sub tejgheaua barului.

Activitatea propriu-zisa de barman se va invata apoi cu timpul, fiind acum nevoie de o buna capacitate de memorare precum si de studierea temeinica a celor mai bune retete de coctailuri si de alte combinatii faimoase de bauturi. Tot in aceasta perioada de inceput se vor sparge si cateva pahare, se vor risipi multe cuburi de gheata si tot felul de bauturi scumpe, dar la final succesul este garantat, mai ales daca barul este amenajat nu doar pentru placerea oaspetilor, dar si pentru confortul barmanului.

Reusita unui bun serviciu la bar este data pe jumatate de modul profesional de amenajare a acestui bar, dar la fel de importanta este si prezenta personala a barmanului care poate sau nu sa binedispuna invitatii atat prin prepararea unor bauturi delicioase cat si prin propria sa "personalitate de invingator".

Autor:  Lucia Mihailescu