Site coolinaria.ro

Ceaiul rosu


Ceaiul rosu Cunoscut in comert si sub denumirea de Rooibos, ceaiul rosu provine de la o planta cultivata cu preponderenta in Africa de Sud, din care se poate obtine o bautura relaxanta, de culoare rosie, de unde si denumirea sa traditionala.

Ceaiul rosu este probabil singura varietate de ceai care nu necesita sa fie indulcit deoarece are deja un gust dulce in stare naturala si o aroma usor apropiata de aceea a nucilor. Se prepara similar cu alte tipuri de ceai si se poate consuma simplu sau cu lamaie, cu lapte ori cu putina miere de albine, daca se doreste un gust dulce mai puternic.

Din punct de vedere nutritional, ceaiul rosu contine concentratii mari de antioxidanti utili pentru sanatate, nu contine cafeina deloc si este foarte apreciat pentru acest lucru, dar si pentru nivelul relativ scazut de tanini, nu intotdeauna pe gustul tuturor consumatorilor.

Din punct de vedere terapeutic, ceaiul rosu este un excelent antidepresiv, stimuleaza activitatea cerebrala, amelioreaza alergiile si problemele digestive si poate fi util si in tratarea astmei sau a bolilor de piele. Savantii care au studiat proprietatile sale nu au gasit nici un fel de efecte secundare care sa survina prin aportul de ceai rosu la dieta si de aceea acest ceai are din ce in ce mai multa cautare pe piata internationala.

Din pacate, productia mondiala de ceai rosu este deocamdata destul de scazuta, foarte putina lume ajungand sa beneficieze de proprietatile de exceptie ale acestui tip de ceai. In Romania, ceaiul rosu este disponibil in diverse varietati ambalate si procesate in Germania sau Austria, iar preturile nu sunt chiar atat de piperate pe cat s-ar crede la prima vedere.

Autor:  Lucia Mihailescu