Site coolinaria.ro

Salmonella poate infecta ouale pentru consum


Salmonella poate infecta ouale pentru consum Salmonella ataca din nou, vara aceasta lovind din plin in carnea de pasare, dar si in ouale pentru consum, zeci de milioane de oua fiind retrase an de an din comert din cauza infectarii lor cu temuta bacterie Salmonella Enteritidis.

Salmonella Enteritidis este cea mai intalnita bacterie din familia sa si face periodic victime cu nemiluita atat in randul populatiei umane cat si la animale. Prin fecale, Salmonella circula de la om la animale si viceversa creand un circuit periculos, care pare sa nu se mai sfarseasca de ani si ani de zile.

Soarecii si alte animale de talie mica care traiesc in vecinatatea locurilor unde se cresc gainile ouatoare pot la randul lor transmite aceasta bacterie, iar igiena precara favorizeaza fara doar si poate inmultirea sa intr-un ritm ametitor.

Simptomele infectarii cu salmonella includ diareea, crampe stomacale, febra si accese de greata, acestea manifestandu-se la aproximativ 8-10 ore de la infectare, dar putand sa apara si abia dupa 72 de ore de la ingerarea alimentelor contaminate.

In general, salmonella nu este fatala pentru om, dar acolo unde sistemul imunitar este slabit sau se sufera de boli cronice sau este vorba despre copii, salmonella va putea pune viata in pericol si, intrucat atacul este intens si apare pe neasteptate, sansele ca lucrurile sa ia o intorsatura grava sunt destul de mari.

Ouale pentru consum ajung sa fie infectate deoarece pasarile sunt infectate si ele cu salmonella, respectiv ovarele, iar de aici salmonella se transmite si in oua. Prin gainat, salmonella se transmite usor de la o pasare la alta, astfel incat la un moment dat o intreaga populatie de pasaret sa fie infectata, iar ouale numai bune de aruncat.

Daca la marii producatori de oua exista si masuri suplimentare de siguranta, care sa poata preveni infectarea cu salmonella sau alte bacterii nocive, la micii producatori aceste probleme pot aparea oricand si este destul de riscant, mai ales pe perioada verii, sa cumperi oua sau carne de pasare de la producatorii locali, taranii din piata si alti intreprinzatori mici.

Salmonella Enteritidis reprezinta doar varful aisbergului, alte bacterii temute putand oricand sa loveasca in siguranta alimentara daca nu se vor respecta intocmai masurile de igiena de catre producatori.

Controalele dese ale autoritatii sanitare mai ales pe timp de vara precum si profesionalismul si seriozitatea marilor producatori sa speram ca ne vor feri si pe viitor de Salmonella, E coli si alte amenintari similare, care abia asteapta sa isi faca de cap de fiecare data cand vigilenta scade la cote alarmante.

Autor:  Lucia Mihailescu