Site coolinaria.ro

Toxinele din alimente afecteaza serios simtul gustului


Toxinele din alimente afecteaza serios simtul gustului Cercetatori germani, americani si englezi au ajuns cu totii la aceeasi concluzie, care spune ca de-a lungul timpului omul a pierdut mult din simtul initial al gustului, in principal din cauza unei alimentatii din ce in ce mai bogata in toxine si ingrediente rafinate.

Daca in trecut oamenii erau capabili sa selecteze plantele si fructele comestibile de cele toxice, doar prin simpla lor degustare, in prezent lucrurile nu mai stau astfel, multi dintre noi putand sa luam de sanatos ceea ce de fapt nu este si de aceea continuand sa ne alimentam gresit in absenta unui simt al gustului care sa ne avertizeze constant asupra alegerilor noastre neinspirate in plan alimentar.

Gustul oamenilor este mai putin ascutit ca cel al animalelor, asa trebuie sa fi stat lucrurile dintotdeauna, dar din cauza unei cresteri a alimentelor procesate la dieta si adaugarea continua de aditivi alimentari destul de toxici simtul gustului a fost in asa masuta pervertit incat foarte putini dintre noi mai pot folosi cu succes acest important organ de simt pentru a se proteja impotriva alimentelor nocive sau a toxinelor si altor otravuri.

In prezent, doar gustul amar mai atrage atentia omului asupra unei posibile amenintari, iar in rest nuantele diverse ale gusturilor nu ne mai spun practic nimic. Nici nu mai e de mirare ca, in ciuda ofertei foarte bogate de alimente, multa lume se plange ca mancarea nu mai are nici un gust desi lucrurile nu stau chiar asa, iar dovada o pot face copiii, care sunt inca capabili la varsta lor sa detecteze o sumedenie de arome si nuante gustative.

O dieta preponderent naturala, lipsita complet de produse procesate, aditivi alimentari, zahar alb, faina alba si alte alimente similare va putea insa favoriza revenirea simtului gustului la niste parametri superiori si iata de ce merita incercate in prezent mai ales acele diete care se bazeaza pe produse naturale, cultivate in conditii cat de cat organice.

Eliminarea toxinelor din alimentatie va permite si savurarea din plin a mancarii, crescand astfel si senzatia de bine pe durata mesei si permitand o crestere sanatoasa a apetitului alimentar. Pervertirea gustului nu este un proces ireversibil, din fericire, insa depinde doar de noi daca vom alege pe viitor sa mancam aceleasi preparate nocive sau vom opta pentru altele, mai sanatoase si nu neaparat mai scumpe.

Autor:  Lucia Mihailescu