Site coolinaria.ro

Temperaturile la gatit sunt secretul mancarii de calitate


Temperaturile la gatit sunt secretul mancarii de calitate Gatitul de calitate este adesea influentat de diferiti factori, cei mai importanti fiind temperaturile si prospetimea alimentelor. Tipul de alimente folosite apoi la gatit, marimea si forma lor vor ridica alte probleme, care insa mai toate se pot rezolva in prezent gratie dispozitivelor si ustensilelor de gatit moderne.

In ce priveste insa cunoasterea temperaturilor optime pentru gatit si mentinerea lor la un nivel constant, lucrurile nu mai sunt atat de facile, mai mereu gospodinele plangandu-se fie de calitatea slaba a cuptorului de aragaz, fie de flacara prea puternica a ochiului de aragaz. Termometrul de bucatarie poate ajuta foarte mult in asemenea situatii, dar nu va fi de ajuns pentru un gatit de calitate.

Mai utile pentru prepararea alimentelor in cele mai bune conditii sunt noile termometre digitale lansate recent si pe piata din Romania, care permit citirea instantanee a temperaturilor pe durata gatitului, putandu-se face la nevoie citiri chiar si din 10 in 10 secunde daca este cazul. Termometrele digitale rezista la temperaturi foarte ridicate, pot fi introduse atat in lichide cat si in solide si au o mare precizie a masuratorilor.

In afara de uzul unui termometru digital, toti bucatarii trebuie sa fie bine informati asupra temperaturilor optime pentru prepararea diverselor categorii de alimente, si va oferim in continuare o lista de unde sa va inspirati la prepararea felurilor de mancare preferate:

- Carnea de vita si de miel se prepara la 125 de grade, daca se doreste o friptura in sange, la 130 pentru o carne suculenta sau la 145 de grade daca se doreste carnea mai bine fripta;
- Carnea de pasare se gateste de obicei la 165 de grade;
- Carnea de peste se prepara cel mai bine la 130-135 grade;
- Carnea de porc se poate gati la temperaturi pornind de la minimum 140 de grade si pana la 160-170 de grade, in functie de cat de suculenta se doreste la final;
- Legumele se gatesc de obicei la 175 de grade Celsius;
- Aluaturile se gatesc la 180-220 de grade Celsius, in functie de specificul retetei culinare;
- Alte alimente se gatesc la temperaturile indicate de reteta culinara sau maestrii bucatari, in functie de consistenta lor si gradul de prezervare a nutrimentelor.

O buna dozare a temperaturilor la gatit va garanta intotdeauna succesul retetelor culinare, iar daca timpii de executie sunt si acestia bine indicati nu pot aparea deloc erori pe durata gatitului. Trebuie insa cunoscute la perfectie caracteristicile tehnice ale masinii dumneavoastra de gatit si utilizate doar recipiente de calitate pentru a nu avea surprize neplacute.

Experienta este importanta, dar uneori, din cauza complexitatii unei retete culinare, este mai bine sa te increzi in cifre decat in propriile abilitati culinare deoarece numai astfel poti fi sigur ca nu vei da gres.

Autor:  Lucia Mihailescu