Site coolinaria.ro

Nanotehnologia are aplicatii si in industria agro-alimentara


Nanotehnologia are aplicatii si in industria agro-alimentara  Nanotehnologia este stiinta studierii si producerii de materiale si dispozitive de dimensiuni microscopice, care au aplicatii in multe ramuri economice, inclusiv in agricultura si industria alimentara unde, mai nou, nanotehnologia a inceput sa fie folosita cu succes pentru cresterea randamentului unor culturi de plante sau pentru cresterea productivitatii la fermele de animale.

In prezent, unele aplicatii ale nanotehnologiei numite "nanosenzori" sunt folosite pentru identificarea agentilor patogeni, ai bacteriilor sau a substantelor alergenice din culturile de plante sau din produsele animale ajutand producatorii sa elimine aceste amenintari si sa furnizeze produse calitativ superioare si sigure pentru consum.

Alte aplicatii ale nanotehnologiei pot apoi neutraliza agentii patogeni sau bacteriile din culturile de plante sau din produsele de origine animala si de asemenea se pot neutraliza pesticidele, particulele radioactive sau alte substante toxice din culturile expuse prea mult atacului chimic.

Din pacate insa, unele dintre aceste tehnologii de maxima importanta pentru industria alimentara si agricultura sunt inca supuse controverselor stiintifice din cauza unor aspecte de ordin moral, dar si privitor la eficienta lor reala pentru siguranta si protectia consumatorului.

Foarte utile se dovedesc aplicatiile nanotehnologiei in ce priveste reciclarea si neutralizarea corecta a resturilor si deseurilor care rezulta din activitatile casnice, iar aici merita intr-adevar investiti atat bani cat si multa munca pentru ca perspectivele sunt dintre cele mai bune nu doar pentru utilizatorii casnici, dar si pentru marii producatori agro-alimentari, care platesc amenzi uriase daca nu isi gestioneaza bine resturile si deseurile care rezulta din activitatile lor de productie.

Foarte multa lume este inca reticenta la utilizarea nanotehnologiei in general si mai ales la aplicatiile acestei stiinte in industria agro-alimentara si este in mod evident nevoie de o informare mai larga si o constientizare a populatiei asupra avantajelor reale pe care le poate oferi nanotehnologia pentru sanatatea publica ca sa se poata inregistra pasi inainte si din acest punct de vedere.

Seriozitatea si profesionalismul savantilor precum si implicarea unor producatori agro-alimentari de renume in proiecte de cercetare si de implementare a acestei noi tehnologii vor putea convinge cu timpul populatia daca este vorba despre un lucru pozitiv pentru noi toti sau daca, dimpotriva, nanotehnologia este bine sa fie folosita mai degraba in alte ramuri industriale si mai putin in industria alimentara sau in agricultura.

Autor:  Lucia Mihailescu