Site coolinaria.ro

Cum folosim corect procesorul de alimente?


Cum folosim corect procesorul de alimente? Procesorul de alimente, prea putin utilizat chiar si de catre bucatarii cu mare experienta, este unul dintre cele mai versatile dispozitive electrocasnice, menit sa scurteze timpii de gatit la jumatate si oferind bucatarului suficient timp liber pentru a se ocupa de alte activitati culinare si gospodaresti.

Cei care folosesc in mod frecvent procesorul de alimente stiu deja ca acest excelent ajutor casnic te aduce cu adevarat din epoca de piatra in mileniul al III-lea, iar a mai concepe gatitul in prezent fara un procesor de alimente profesional reprezinta pentru acestia o pedeapsa similara cu aceea data puscariasilor pusi la munca silnica.

Desigur ca nu toate procesoarele de alimente de pe piata romaneasca se preteaza la elogiile enuntate anterior, dar acelea care sunt realizate de firme cu renume merita toti banii, diferenta de pret intre un procesor de alimente de duzina si unul profesional fiind nu foarte mare, dar randamentul celor din urma depasind net pe acela al dispozitivelor similare produse cine stie pe unde si de cine.

Un procesor de alimente bun, contrar opiniei larg incetatenite, nu ajuta doar la transformarea alimentelor intr-o pasta omogena ci este util si pentru pasarea, maruntirea, cremarea sau chiar taierea mai fina a legumelor, carnii ori a altor alimente. Procesoarele de alimente de calitate sunt mai grele decat cele de duzina, au motoare mai performante si ofera o gama intreaga de cutite pentru taiere, capabile sa indeplineasca cele mai variate servicii culinare.

Desi un simplu dispozitiv electrocasnic, procesorul de alimente iti poate schimba complet modul de alimentatie, oferindu-ti o viata mai simpla si mai sanatoasa. Daca este sa luam in considerare doar usurinta cu care putem incorpora cele mai nutritive ingrediente in salate, tocanite sau preparate la cuptor si tot merita sa achizitionam un procesor de alimente care sa ne tina ani buni de zile.

Dintre serviciile cele mai intalnite pe care le ofera un procesor de alimente profesional putem aminti:

- Felierea - prin ajustarea cutitelor se pot felia alimentele la dimensiunile dorite;
- Tocarea - ceapa, morcovii, alte legume sau zarzavaturi pot fi tocate in timp scurt si mai bine decat ar face-o un maestru bucatar;
- Raderea alimentelor - la fel ca si la razatoarea manuala si la procesorul de alimente se pot rade diferite alimente, dar mult mai repede si mai eficient;
- Prepararea vinegretelor pentru salate;
- Prepararea aluatului pentru copt si baterea temeinica a oualor;
- Tocarea carnii pentru parjolute, chiftele, hamburgeri etc.;
- Prepararea pateurilor din carne, piureuri si alte mancaruri care necesita o consistenta mai fina;
- Preparare amestecuri utile de condimente.

Desigur ca nu toate alimentele vor putea fi prelucrate la procesorul de alimente, unele dintre acestea (broccoli, conopida, zarzavaturi, salate mai fragile, etc.) pierzand din proprietatile lor nutritive daca nu sunt prelucrate manual. Cu toate acestea procesorul de alimente ramane prin sine insusi un mic robot-bucatar care ne poate ajuta foarte mult la prepararea unei hrane sanatoase, realizata in cel mai scurt timp posibil.

In Romania, din pacate, procesoarele profesionale de alimente abia si-au facut intrarea pe piata de foarte scurta vreme, iar publicul inca are nevoie de informatie de calitate pentru a decide daca merita facuta sau nu si aceasta investitie in confort si siguranta la gatit.

Procesorul de alimente fara nici o indoiala isi merita toti banii, dar atentie de unde vi-l procurati si nu uitati sa cereti si un model capabil sa indeplineasca multiple sarcini culinare si nu doar cele specifice unui banal mixer sau blenderului de alimente.

Autor:  Lucia Mihailescu