Site coolinaria.ro

Grasimile alimentare sanatoase nu sunt usor de procurat!


Grasimile alimentare sanatoase nu sunt usor de procurat! Tendinta oficiala din prezent, in ce priveste recomandarile de ordin alimentar pentru selectarea grasimilor la dieta, este favorabila de regula grasimilor nesaturate si se condamna cu tarie grasimile saturate si grasimile hidrogenate, dar de multe ori consumatorul obisnuit poate face confuzii intre aceste tipuri de grasimi, luand de bune exact pe cele pe care ar trebui sa le evite.

Se stie astfel ca uleiurile vegetale de masline sau de floarea-soarelui contin grasimi sanatoase, nesaturate, si este adevarat acest lucru, dar la fel de adevarat este si faptul ca uleiul de floarea-soarelui poate fi procesat in exces, fiind de aceea si inferior calitativ uleiului de masline la prima presa si lipsindu-i de multe ori nutrimentele care au rol pozitiv in reglarea unor procese vitale din organism.

Grasimi la fel de sanatoase ca cele continute de uleiul de masline la prima presa sunt si cele prezente intr-o serie de produse alimentare naturale precum fructele de avocado, nucile sau diferite seminte ale unor plante comestibile. Acestea mai pot contine suplimentar si acizi grasi omega-3 si omega-6, fiind de aceea superioare chiar si uleiului de masline prin efectele lor benefice asupra organismului uman.

Pestele oceanic sau de apa dulce se remarca la randul sau printr-un continut bun de grasimi sanatoase si acizi grasi omega-3, aici insa aparand si alte substante utile pentru sanatate pe langa grasimile sanatoase, respectic proteine complete si minerale de maxima necesitate pentru organismul uman.

Cam pana aici putem discuta despre grasimi sanatoase si alegeri inspirate pentru meniul zilnic, dar intrucat o dieta variata nu se poate limita doar la produse precum cele amintite mai sus, vom avea nevoie sa optam uneori si pentru alte categorii de alimente care de asemenea contin grasimi, dar de data aceasta din ce in ce mai periculoase pentru organismul uman.

Ouale si lactatele sunt in general prezente in dieta oricarei persoane, acestea continand si multe nutrimente de calitate superioara. In ce priveste insa aportul de grasimi, organismul va reactiona negativ la consumul in exces de lactate, branzeturi si oua, care includ in compozitia lor grasimi saturate, adica pot conduce la cresterea colesterolului si a tensiunii arteriale.

Imediat pe locul urmator, ca efecte de nedorit, dar mai periculoase pentru sanatate sunt carnea si derivatele sale, dar si untul, fie acesta si degresat. Carnea de pasare si fructele de mare contin mai putine grasimi, la fel stau lucrurile cu carnea de miel si de vita, dar daca ne mutam atentia catre carnea de porc aici consumul regulat va pune serios in primejdie activitatea organismului.

In sfarsit, cele mai periculoase grasimi pentru sanatatea noastra, de data aceasta avand ca sursa nu produsele animale ci, paradoxal, pe cele vegetale, sunt grasimile hidrogenate sau trans, obtinute din uleiuri vegetale procesate industrial si care intra in compozita multor produse alimentare, de la margarina si biscuiti pana la inghetate, torturi, unele paste, diverse semipreparate, prajituri sau produse tip fast-food.

Sa fim sinceri acum catre final si sa recunoastem ca din toate categoriile de grasimi prezentate mai sus, cei mai multi dintre noi le consumam frecvent exact pe cele mai periculoase dintre acestea, adica grasimile hidrogenate, care pot genera in timp afectiuni cronice dintre cele mai grave. Doar o mica parte a populatiei isi permite sa consume regulat ulei de masline la prima presa, pestele si fructele de mare sunt si acestea scumpe, cat despre avocado sau seminte nici pomeneala sa dai de ele in camara de alimente a romanului de rand.

Din pacate pentru sanatatea populatiei din Romania, politica alimentara a producatorilor nu este nicidecum orientata catre standarde de calitate ci se ofera frecvent si la preturi rezonabile mai ales alimente nesanatoase, incarcate cu grasimi hidrogenate si aditivi alimentari, care in timp conduc garantat la instalarea de afectiuni cu substrat alimentar.

Consumatorii romani isi doresc cu siguranta sa aiba posibilitatea de a introduce la dieta si grasimi sanatoase, si alimente de preferat naturale, dar posibilitatile lor financiare sunt prea limitate pentru a avea acces la aceste "delicatese". Populatia din mediul rural pare mai avantajata la prima vedere insa adevarul este ca si la tara se introduc mai degraba grasimi nesanatoase la dieta si mai rar ai sa vezi ca se consuma acolo ulei de masline sau avocado. Nucile, pestele si semintele sunt insa deseori disponibile din belsug si e bine ca se intampla astfel.

In loc de concluzie, putem la final descoperi cu surprindere faptul ca toate recomandarile facute de catre autoritatea medicala in privinta adoptarii unei alimentatii sanatoase, sarace in grasimi saturate sau hidrogenate sunt de fapt apa de ploaie sau de-a dreptul o ofensa la adresa bunului simt intrucat nici unul dintre acesti oficiali nu pare sa fie capabil sa arate populatiei cum mai exact poate sa isi procure sursele alimentare de grasimi nesaturate, care de obicei sunt exagerat de scumpe si nu neaparat de prima calitate.

Se afiseaza cu nonsalanta de catre medici, nutritionisti sau producatorii de alimente un interes deosebit fata de nivelul de sanatate al populatiei, dar realitatea din teren spune exact opusul, adica este evident faptul ca se tolereaza tacit consumul haotic de grasimi hidrogenate si mai putin de grasimi poli si mononsaturate. Este vorba despre o situatie clara de criza, iar populatia nu are nici o modalitate de a se proteja deoarece ii lipseste complet suportul financiar pentru a face acest lucru.

Ar fi deosebit de interesant de auzit ce ar putea avea de spus in aceasta privinta oficialii Ministerului Sanatatii si Alimentatiei Publice din Romania si cum se intentioneaza sa se rezolve o asemenea grava problema pe viitor. Solutii cu siguranta exista, dar cine le va propune si cum vor fi ele implementate ramane de vazut. Pana atunci sa nu uitam cu totii sa mai includem in dieta noastra macar ocazional si ceva grasimi nesaturate si sa consumam mai rar si in cantitati mici grasimile saturate si hidrogenate.

Autor:  Lucia Mihailescu