Site coolinaria.ro

Cum se prepara berea?


Cum se prepara berea? Procesul de preparare a berii nu este unul deosebit de complicat in sine, dar necesita ingrediente de calitate precum si destul de multa rabdare. Producerea berii nu presupune apelul la o tehnologie sofisticata insa exista si unele secrete bine pastrate ale producatorilor traditionali, care departajeaza net anumite sortimente de bere de cele ordinare, cunoscute publicului larg.

In mod practic, se pot crea sute, poate chiar mii de marci de bere, care toate sa aiba un gust placut si sa castige inimile consumatorilor, dar numai profesionistii incarcati de o mare experienta vor fi capabili sa faca acest lucru, amatorii putand sa faca si ei bere de casa, dar mai slaba calitativ comparata cu cea oferita de marii producatori.

La fel ca si la prepararea unui coctail, si procesul de preparare a berii necesita mai multe ingrediente de baza, alaturi de care se mai pot sau nu introduce si altele pentru a-i schimba gustul sau a-i potenta aroma finala. In ordinea lor, ingredientele de baza sunt: apa, orzul, hameiul si drojdia.

Apa este foarte importanta in procesul de preparate a berii, fiind nevoie de apa de calitate pentru a se obtine o bere de succes. Apa dura, nefiltrata, incarcata cu minerale sau care nu este bogata in oxigen nu va permite obtinerea unei beri de calitate.

Orzul sau, mai bine spus, maltul din orz se obtine prin stimularea boabelor de orz sa incolteasca intr-un mediu foarte umed, proces urmat de uscarea rapida a boabelor de orz incoltite. Astfel se obtin si substante precum zaharul si amidonul necesare fermentarii berii in conditii optime.

Hameiul seamana putin cu conurile de brad, dar nu este la fel de dur ca acestea. In procesul de preparare a berii, hameiul are rolul de a da gustul si aroma specifice acestei bauturi, lui datorandu-i-se celebrul gust amar al berii.

In sfarsit, drojdia de bere este agentul care pune totul in miscare, provocand fermentarea si amestecand cu eficienta toate celelalte ingrediente. Este nevoie de un sortiment special de drojdie de bere, nu orice drojdie fiind si utila la prepararea berii.

Primele 3 ingrediente se fierb laolalta o bucata de vreme, obtinandu-se astfel produsul intermediar numit wort (wert). Acesta este apoi transferat intr-un tanc pentru fermentare unde se adauga drojdia, se inchide si se lasa la fermentat minimum o saptamana, pana ce drodia se lasa bine la fundul tancului.

Berea nu poate fi consumata imediat ci trebuie lasata cateva saptamani la maturare, abia dupa aceea fiind permis si consumul de bere proaspata. Aceasta este de fapt si modul in care procedeaza toti cei care prepara bere de casa, unii avand mai mult succes, iar altii mai putin, in functie de rabdare si de calitatea ingredientelor introduse la preparea berii.

Dupa felul ei, berea poate fi blonda sau neagra, cea neagra fiind si mai bogata in nutrimente. Exista de asemenea si alte tipuri de bere precum berea rosie, alba etc., dar cele mai cunoscute sortimente sunt berea blonda si cea neagra. Unele marci de bere contin alcool mai mult, iar altele mai putin.

In intreaga lume, la prepararea berii se obisnuieste sa se mai adauge tot felul de alte ingrediente, de la zeama de lamaie sau din alte citrice si pana la ghimbir, caramel, siropuri secrete si altele din acestea menite sa schimbe in bine gustul berii. Nu intotdeauna rezultatele sunt si cele asteptate, dar este evident faptul ca berea isi are fanii sai impatimiti, iar acestia nu vor renunta niciodata sa o consume, nici la bine si, cu siguranta, nici la greu.

Autor:  Lucia Mihailescu