Site coolinaria.ro

Preparati-va singuri amestecurile de condimente!


Preparati-va singuri amestecurile de condimente! Nu este deloc dificil sa iti prepari un amestec util de condimente in propria bucatarie, dar poate fi mai greu la inceput, pana ce inveti sa dozezi bine ingredientele pentru a obtine intensitatea dorita a amestecului final de condimente.

Prepararea propriilor amestecuri de condimente este o practica foarte recomandata chiar de catre maestrii bucatari deoarece astfel se pot crea combinatii inspirate de condimente, care sa dea un gust deosebit mancarii, uneori mai picant, pentru ca asa se doreste, iar alteori mai parfumat, tot ca preferinta personala.

Desigur ca mai intai de orice trebuie sa se testeze piata alimentara pentru a se vedea daca sunt disponibile condimentele dorit si in ce forma pot fi acestea procurate. Unele amestecuri de condimente cer ingrediente proaspete, iar altele ingrediente uscate, fie pudra, fie intregi.

Pasul urmator, dupa achizitionarea condimentelor este combinarea lor in proportia dorita, facandu-se apel acum la un aparat de macinat sau la alt dispozitiv special destinat acestei operatiuni. Tot acum se poate experimenta cu proportii diferite din fiecare ingredient pentru a se atinge intensitatea si parfumul dorit.

In continuare trebuie vazut cam in ce fel va putea fi depozitat amestecul de condimente. In unele cazuri va fi de ajuns un borcan inchis etans, dar in alte situatii se impune depozitarea la frigider sau la intuneric, in loc uscat si racoros. In orice situatie, recipientul trebuie etichetat pentru a nu se confunda mai tarziu cu alte ingrediente.

De obicei amestecurile de condimente nu sunt bune decat pe perioade relativ scurte de pana la 3 luni de zile, dupa care trebuie aruncate. In plus, exista si condimente care isi altereaza sau isi potenteaza reciproc proprietatile si de aceea trebuie consultate in detaliu si caracteristicele lor pentru a nu se realiza amestecuri toxice sau complet inutilizabile de condimente.

Orientativ, va putem oferi si cateva retete inspirate de amestecuri bune de condimente, de tipul celor pe care le-ati putea realiza si dumneavoastra, in propria bucatarie:

Amestec parfumat de condimente pudra: 1 lingurita scortisoara macinata, 1 lingurita cuisoare macinate, 1 lingurita chimen dulce, 1 lingurita anason stelat, 1 lingurita piper de Sichuan.

Amestec italian de condimente proaspete: 1 lingurita oregano, 1 lingurita magheran, 1 lingurita cimbru, 1 lingurita busuioc, 1 lingurita rosmarin, 1 lingurita salvie.

Amestec de condimente Cajun: 2 1/2 lingurita papricas, 1 lingurita sare fina, 2 lingurite praf pudra de usturoi, 1 lingurita piper negru macinat, 1 lingurita praf pudra de ceapa, 1 lingurita piper cayenne macinat, 1 lingurita oregano uscat macinat, 1 lingurita cimbru uscat macinat.

Amestec scortisoara dulce: 7/8 cana zahar granulat, 2 lingurite scortisoara macinata

Amestec pudra de chili: 3 lingurite papricas, 1 lingurita chimion mmacinat, 2 lingurite oregano, 1 lingurita piper rosu sau piper cayenne, 1/2 lingurita praf pudra de usturoi.

Similar cu amestecurile de condimente prezentate mai sus se pot prepara acasa zeci de alte combinatii, fiecare destinata prepararii unui anume fel de mancare sau pentru uz general. Nu trebuie totusi uitat ca rezultatele finale depind in buna masura de calitatea ingredientelor si de modul in care sunt acestea depozitate. In rest, prepararea amestecurilor de condimente este doar o problema de dozare atenta si, bineinteles, de gust.

Autor:  Lucia Mihailescu