Site coolinaria.ro

Flexitarianismul, o dieta atractiva de inspiratie vegetarian


Flexitarianismul, o dieta atractiva de inspiratie vegetarian Persoanele care cocheteaza de mai multa vreme cu ideea adoptarii unei diete vegetariene, dar nu se considera suficient de motivate pentru a renunta definitiv la produsele de origine animala vor fi bucuroase sa afle ca au la indemana si varianta unei alte diete, de tip semi-vegetarian, care presupune practica de a manca produse preponderent vegetariene, iar ocazional sau fortuit si produse de origine animala.

Dieta in cauza se numeste flexitarianism (flexibil + vegetarian) si promoveaza o alimentatie preponderent vegetariana, dar in absenta principiilor rigide pe care si le asuma vegetarienii. Uneori, la ocazii, se poate consuma si carne sau alte produse animale, se pot consuma si produse de patiserie incarcate cu zahar si grasimi si se poate prepara hrana si la cuptorul cu microunde sau de tip fast-food. Astfel se crede ca, fara a se face excese, adeptii acestei diete isi pot satisface gustul sau curiozitatea in plan culinar fara a se mai simti vinovati ca au incalcat niste reguli alimentare si de viata ceva mai rigide.

O dieta obisnuita de tip flexitarian presupune ingerarea a maximum 1500 de calorii zilnic incluse in cele 3 mese principale si una sau doua gustari dintre mese. Alaturi de legume, fructe si zarzavaturi, cereale integrale, lactate si branzeturi degresate etc. se pot introduce la dieta si oua sau alte surse de proteine, dar fara a se depasi necesarul recomandat de 50 de grame pe zi de proteine. Carnea este permisa, dar mai mult ca ingredient alimentar si nu ca fel principal. In functie de experienta culinara si de determinarea persoanei aflate la dieta, se va consuma carne o data la 3-4 zile, dar in cantitati de cel mult 150 de grame pe zi.

Flexitarienii nu se ingrijoreaza prea mult pentru kilogramele in plus deoarece ei stiu ca meniul vegetarian, cu produse proaspete si naturale, va putea contrabalansa aportul de grasimi, zahar si alte produse rafinate, potolind simtitor apetitul alimentar, dar fara a conduce la cresteri in greutate ci dimpotriva determinand scaderi mici si sigure in greutate. Exercitiul fizic este insa obligatoriu si pentru flexitarieni deoarece altfel se vor produse garantat nu doar cresteri in greutate, dar se poate ajunge si la dezechilibre de sanatate cauzate de lipsa de miscare.

In mod practic, foarte multe persoane din zilele noastre practica deja, fara sa o stie, o dieta de tip flexitarian, dar aceste persoane pot face oricand excese de natura alimentara pe cand flexitarienii isi mai satisfac poftele din cand in cand, dar fara a mari portiile la masa sau a da peste cap un raport bun si sanatos intre consumul de produse de tip vegetarian si cele de origine animala. Flexitarianismul este, in concluzie, o alternativa alimentara mai sanatoasa decat alte diete moderne si poate fi adoptat fara teama mai ales de catre persoanele care isi doresc sa consume mai putina carne si grasimi si mai multe produse sanatoase din surse vegetale.

Autor:  Lucia Mihailescu