Site coolinaria.ro

F-Plan sau dieta de slabire pe baza de fibre alimentare


F-Plan sau dieta de slabire pe baza de fibre alimentare Creata de britanica Audrey Eyton inca din 1980 si popularizata masiv in anii imediat urmatori, dieta de slabire pe baza de fibre alimentare sau F-Plan, cum i se mai zice, implica un consum marit de fibre alimentare care sa insoteasca un aport zilnic de pana la 1500 de calorii cu scopul de a se atinge o scadere sigura in greutate, o reducere a apetitului alimentar nesanatos precum si beneficii majore pentru sanatatea organismului. Desi mai greu de suportat in primele saptamani, cand consumul de fibre alimentare in exces ar putea genera unele efecte secundare, specialistii au confirmat faptul ca aceasta dieta are certe valente terapeutice si ca nu necesita decat mici modificari care sa o plaseze deasupra oricaror alte critici. Consumul marit de apa este obligatoriu la dieta pe baza de fibre alimentare deoarece altfel s-ar putea instala constipatia cronica, cu urmari de nedorit pentru sanatatea generala a organismului. Aparte de aportul mare de fibre alimentare introduse in alimentatia zilnica, dieta F-Plan promoveaza si un consum redus de grasimi alimentare, un control atent al caloriilor precum si aportul de fructe si zarzavaturi proaspete, lactate si branzeturi degresate, proteine din surse animale si vegetale si in general consumarea unei mari varietati de alimente proaspete, insa in cantitati mici si cu conditia sa nu contina grasimi nesanatoase sau zahar.

Dieta de slabire pe baza de fibre alimentare nu este recomandata copiilor si nici macar adolescentilor desi acestia trebuie si ei sa beneficieze de un aport util de fibre alimentare, dar nu in cantitatile pe care le presupune aceasta dieta. Adultii insa, in special cei care doresc sa piarda in greutate, vor putea adopta aceasta dieta deoarece permite tinerea stricta sub control a caloriilor, potolirea simtitoare a senzatiei de foame prin aportul marit de fibre si eliminarea tuturor obiceiurilor alimentare nesanatoase de peste zi.

Printre beneficiile de sanatate pe care le aduce dieta pe baza de fibre alimentare se numara controlul optim al greutatii corporale, sanatatea sistemului digestiv, prevenirea constipatiei si a hemoroizilor, reducerea riscului cancerului de colon, reglarea activitatii sistemului circulator si o buna detoxifiere a ficatului. In general, alimentele bogate in fibre alimentare sunt incarcate si cu nutrimente de calitate, vitamine si minerale si vor fi de aceea benefice si pentru sanatatea generala a organismului.

F-Plan sau dieta de slabire pe baza de fibre alimentare este totusi considerata o dieta cu risc pentru sanatatea pe termen lung din cauza aportului mare de fibre si ar trebui adoptata doar pentru perioade relativ scurte de vreme, adica suficient cat sa se inregistreze scaderi simtitoare in greutate (maximum 2-3 luni de zile). Informatia suplimentara poate fi consultata si online prin folosirea termenului-cheie "F-Plan".

Autor:  Lucia Mihailescu