Site coolinaria.ro

Sanatatea alimentara a populatiei depinde de amatori in cautare de profit


Sanatatea alimentara a populatiei depinde de amatori in cautare de profit Multe boli ale lumii moderne pot fi prevenite si tinute sub control printr-o alimentatie echilibrata si un stil sanatos de viata, nemaifiind in prezent un lucru de mirare sa auzi ca diabetul, cancerul, astma, artritele sau bolile sistemului digestiv pot fi serios ameliorate printr-o dieta stricta, miscare fizica moderata si eliminarea obiceiurilor alimentare nesanatoase.

In multe spatii culturale din intreaga lume, traditia alimentara locala include si solide elemente de medicina holistica sau remedii naturale pentru diverse boli cronice, aici alimentele si plantele concurand cu succes medicamentele moderne. Inclusiv producatorii de medicamente se inspira din aceste traditii, incluzand printre produsele lor o gama variata de medicamente eficiente obtinute exclusiv din produse suta la suta naturale.

Printre primele alimente folosite cu succes in tratarea unor afectiuni ale organismului uman putem aminti ceapa si usturoiul, utilizate de mii de ani atat in plan culinar cat si ca surse bune de substante active care pot preveni diverse afectiuni. In prezent, cercetarile stiintifice au demonstrat faptul ca aceste doua alimente pot inhiba dezvoltarea celulelor canceroase si stimuleaza pozitiv activitatea intregului sistem circulator.

Diabetul poate fi prevenit si tratat partial prin introducerea la dieta de alimente cu gust amarui, dintre care cele mai eficiente sunt castavetele amar si schinduful. Alaturi de dieta specifica, aceste alimente precum si altele similare vor reusi sa aduca plusul de sanatate pe care medicamentele moderne nu reusesc in prezent sa il suplineasca in multe dintre cazuri.

Un fapt imbucurator si un succes deplin al adeptilor vindecarii pe cale naturala, alimentele bogate in fier sunt in prezent principala modalitate de vindecare a anemiei, bananele, spanacul sau rosiile neputand sa lipseasca atat din dieta celor mici cat si din dieta adultilor. La fel stau lucrurile si in ce priveste aportul natural de vitamina C pentru stimularea sistemului imunitar sau includerea la dieta de alimente care pot mentine aciditatea stomacului la un nivel optim.

Desi o parte a populatiei nu este inca pe deplin convinsa de importanta alimentatiei pentru sanatate, acestia preferand sa crediteze mai degraba medicii si stiinta lor decat eficacitatea unei diete specifice, se fac in prezent eforturi constante, inclusiv din partea autoritatii medicale, de a constientiza mai mult populatia asupra rolului decisiv pe care il are alimentatia pentru sanatatea fiecaruia dintre noi. Datele si informatiile contradictorii, vehiculate pe toate canalele de media nu aduc insa un serviciu util acestei cauze si ar fi bine daca profesionistii s-ar face mai des auziti in defavoarea nutritionistilor de duminica.

Accentul principal in prezent se pune pe introducerea la dieta a produselor alimentare proaspete, in special legumele, fructele si zarzavaturile fiind produse recomandate calduros atat de medicina traditionala cat si de cea oficiala.

Aceasta batalie, care doreste sa elimine aportul de carne, grasimi, produse rafinate si alimente sarate sau incarcate cu zahar poate fi castigata intr-un tarziu, dar strategia de implementare a unor asemenea obiceiuri alimentare sanatoase este compromisa de interesele marilor producatori de alimente, care nu vor sa cedeze atat de usor sectorul lor de piata si prefera sa riste sanatatea publica decat sa se plece in fata dovezilor stiintifice de necontestat.

Uleiul de masline, cerealele integrale, fructele de padure proaspete, fructele exotice, legumele incarcate cu nutrimente de calitate, iaurturile si lactatele degresate au intrat de multa vreme in meniul persoanelor interesate direct de starea lor de sanatate alimentara, dar aceiasi producatori dubiosi au intervenit si ei pe piata cu produse contrafacute speculand fara mila proprietatile reale ale produselor originale, desi erau pe deplin constienti ca produsele oferite de dansii nu se ridica la aceleasi standarde calitative.

In zilele noastre, consumatorul de rand nu mai poate sa fie interesat doar de raportul pret-calitate al produselor alimentare pe care le cumpara ci trebuie sa fie si corect informat asupra provenientei acestora si prevenit asupra ingredientelor ascunse pe care le pot contine pentru a reusi sa reduca riscurile pentru sanatate si sa se bucure de o alimentatie completa si echilibrata.

Este o situatie care parca tipa dupa implicarea mai darza a factorilor de decizie de la cele mai inalte niveluri, dar interesele diverse si coruptia blocheaza deocamdata initiativele laudabile ale unor profesionisti care doresc prin eforturile lor sa fie de folos intregii populatii si nu doar celor care se bucura de venituri trecute bine peste medie.

Amatorii guverneaza practic piata agro-alimentara, certificatele produselor alimentare se obtin prea usor si, desi majoritatea alimentelor de pe piata nu prezinta riscuri majore pentru contaminarea cu bacterii periculoase, sanatatea consumatorului tot este pusa in pericol prin aportul de pesticide, sare, zahar, aditivi alimentari, etc., care pot afecta organismul uman, dar nu imediat ci pe durata a mai multor luni sau ani de zile. Unele produse sunt saracite de nutrimentele lor printr-o procesare nestiintifica si aspectul comercial primeaza intotdeauna in fata valorii nutritionale.

Incercarile factorilor de decizie din Uniunea Europeana de a pune capat acestei stari de lucruri s-au lovit de zidul omniprezentei coruptii si astfel o campanie de informare a consumatorilor, care se anunta de mare succes a ajuns in prezent sa fie complet compromisa, populatia Europei cumparand in continuare aceleasi produse suspecte si pline de ingrediente nesanatoase.

Producatorii de alimente au repurtat din nou o victorie de proportii pastrandu-si segmentele lor de piata, dar pretul platit il vom regasi peste cativa ani de zile, cand un nou val de boli cu substrat alimentar va veni sa faca ravagii atat in Europa cat si oriunde altundeva se practica aceeasi politica alimentara.

Nu se poate prevedea cu siguranta cam ce vor manca nepotii nostri peste ani si ani de zile, dar dupa cum stau lucrurile in prezent, probabil in vremea lor plasticul alimentar va fi la mare cautare, iar ambalajele pretentioase din staniol colorat si jucariile promotionale care insotesc produsele alimentare vor constitui si acestea baza unei diete de succes.

Ceea ce ne spune insa prezentul este ca, in plina zi si cu deplina aprobare a autoritatilor, poti transforma un litru de lapte neprocesat in 2 kilograme de branza si 3 litri de iaurt, iar apa poate fi folosita cu succes la obtinerea vinului daca mai pui si ceva alcool rafinat alaturi de sarea de lamaie si putin conservant. Sa le uram deci succes producatorilor "certificati" de alimente, dar sa ne ferim ca de cel cu coarne de produsele lor, cautand surse alternative de produse proaspete, la preturi convenabile si verificate printr-o relatie de incredere cimentata de-a lungul anilor intre producatorul cinstit si consumatorul bine informat.

Autor:  Lucia Mihailescu