Site coolinaria.ro

Un medic din SUA pretinde ca poate echilibra leptina printr-o dieta adecvata


Un medic din SUA pretinde ca poate echilibra leptina printr-o dieta adecvata Leptina este un hormon cu rol decisiv in reglarea ratei metabolismului si controlul apetitului alimentar si multi dintre cercetatorii din medicina au incercat de-a lungul timpului sa utilizeze proprietatile acestui hormon in diete eficiente de slabit ori pentru a se induce un regim alimentar corect, dar rezultatele nu au fost nici pe departe multumitoare.

Intr-o incercare recenta de a demonstra ca totusi este posibil sa mentii controlul asupra leptinei, un medic din SUA a propus comunitatii stiintifice o dieta inedita, special gandita pentru a se utiliza proprietatile acestui hormon intr-un mod eficient, care sa conduca in timp la scaderea in gretate si la o mai buna administrare a apetitului alimentar.

Dieta doctorului Rosedale, numita alternativ si dieta Rosedale, nu aduce mai nimic nou din punct de vedere al planului alimentar propus catre publicul larg, dar este bine structurata si usor de urmat din aceasta cauza, ceea ce permite oricui sa o adopte fara mari batai de cap.

Exista 5 reguli de baza dupa care se conduce dieta pentru controlul leptinei, iar aceste reguli sunt:

- Dupa cina nu trebuie sa se mai consume nici macar o mica gustare, fiind permise doar ceaiurile, fructele sarace in zahar sau un pahar de lapte;
- Zilnic se servesc 3 mese principale, la un interval de minimum 5 ore intre ele;
- Portiile la fiecare masa trebuie sa fie normale, niciodata mai consistente, pentru a nu dezechilibra nivelurile insulinei si leptinei din organism;
- Micul dejun trebuie sa fie masa cea mai bogata in proteine, asigurandu-se astfel un nivel constant al zaharului in sange peste zi;
- Aportul de carbohidrati la dieta trebuie sa fie minim, iar carbohidratii selectati trebuie sa aiba un indice glicemic scazut si sa fie bogati in fibre alimentare (zarzavaturi si legume).

Spre deosebire de alte diete de slabit, dieta Rosedale nu incurajeaza servirea deasa a meselor peste zi, in portii mici, ci este mai degraba o dieta de tip traditionalist, unde se recomanda portii normale la fiecare masa si nici o gustare dupa cina. Aportul redus de carbohidrati si cantitatea relativ mare de fibre alimentare la dieta ar trebui sa promoveze fara nici o indoiala pierderi insemnate in greutate, dar foarte putine persoane vor fi capabile sa renunte complet la gustarile tarzii din fata televizorului.

Consumul regulat de mese de peste (minimum 3 mese pe saptamana) se pare ca stabilizeaza nivelurile de leptina din organism, iar dieta Rosedale incurajeaza acest lucru, mai ales dimineata fiind nevoie si de un aport marit de proteine. Alimentele care contin amidon (cartofi, orez) sunt complet eliminate de la aceasta dieta si de asemenea unele fructe bogate in zahar precum pepenele rosu, bananele, portocalele, ananasul, strugurii si inca vreo cateva altele.

Din rezultatele inregistrate pana in prezent, persoanele care au tinut aceasta dieta au declarat nu doar ca au experimentat pierderi in greutate, dar unii subiecti chiar au reusit sa isi tina mai bine sub control afectiunile lor cronice de tipul diabetului, a nivelului marit de colesterol sau a hipertensiunii arteriale.

Una peste alta, dieta Rosedale este o dieta de bun-simt, care nu isi fixeaza obiective foarte ambitioase, dar care poate incuraja scaderi importante in greutate pe termen lung, mai ales daca se respecta toate cele 5 puncte de rezistenta ale sale. In ce priveste controlul nivelurilor de leptina si respectiv controlul apetitului alimentar, lucrurile nu sunt foarte clar evidentiate, dar dr. Rosedale a desfasurat o activitate bogata pe aceasta tema de ani buni de zile si este foarte posibil ca recomandarile sale intr-adevar sa aiba un suport stiintific real.

Autor:  Lucia Mihailescu