Site coolinaria.ro

Suprafete de lucru moderne pentru bucataria noastra


Suprafete de lucru moderne pentru bucataria noastra Orice bucatarie moderna din prezent are in centrul sau suprafata de gatit, care de obicei reflecta in buna masura si stilul personal al bucatarului care urmeaza sa o foloseasca zi de zi. Plecand de la modelul de suprafata de gatit ales initial se poate apoi construi o bucatarie cu adevarat placuta, unde functionalitatea si esteticul sa mearga mana in mana.

Multe persoane se grabesc la alegerea acestei suprafete de gatit, mizand pe un singur tip de material utilizat la constructia sa si regreta apoi faptul ca au fost lipsiti de inspiratie si nu au optat mai degraba pentru o suprafata de gatit realizata din combinatii de materiale, care sa le permita impartirea aproape naturala in zone de transat, taiat si tocat si zone de preparat si amestecat ingredientele.

In alte situatii, chiuveta de bucatarie va face parte integranta din suprafata de gatit, dar exista si modele care nu includ un spatiu special pentru chiuveta in designul lor. De preferat sunt bineinteles cele care vin cu tot cu chiuveta deoarece sunt si mai practice, dar si mai aspectuoase. Bucataria va fi mai spatioasa, iar bucatarul va putea face toata treaba fara a fi nevoit sa se deplaseze prea mult din locul ales initial pentru gatit.

Suprafetele de lucru moderne sunt fabricate uneori din materiale laminate, care incearca sa imite piatra, poate cu succes sau poate nu, dar de preferat vor fi intotdeauna suprafetele de gatit construite de-a dreptul din granit, marmura sau alte materiale dure, ceva mai scumpe, dar si deosebit de trainice si placute ca aspect. Acestea nu se uzeaza usor din cauza contactului cu apa, nu pot fi zgariate din greseala si se preteaza foarte bine la curatat. Nici suprafetele metalice nu sunt mai prejos ca functionalitate, dar din punct de vedere estetic nu se poate spune ca s-ar prezenta la superlativ.

Cele mai multe persoane folosesc insa tot suprafetele de gatit din lemn deoarece sunt mai ieftine si nu arata deloc rau, cel putin in perioada lor de inceput, cand nu prezinta nici zgarieturi si nici semne ale contactului cu apa. Culorile sunt foarte variate, pentru toate gusturile, iar designul lor este de asemenea atragator. Din pacate insa, in mai putin de un an situatia se schimba si suprafata de gatit din lemn va arata clar trecerea timpului spre deosebire de suprafetele din granit, ceramica sau fibra care rezista mult mai bine probei timpului.

Paradoxal, dar nu atat suprafata de gatit in sine ci mai degraba marginile sale vor putea face diferenta intre o bucatarie stilata si una pur functionala, marginile rotunjite reusind sa ofere un plus de eleganta foarte cautat de catre cunoscatori. O suprafata de gatit cu margini drepte este nu doar mai greu de utilizat, dar si mai putin placuta la vedere. Foarte la moda sunt si marginile rotunjite cu val de protectie, care vor impiedica scurgerea apei sau a altor lichide de pe suprafata de gatit direct pe podea.

O suprafata de gatit trebuie sa fie in primul rand functionala si de aceea designul simplu este de preferat unui design mai complex deoarece treaba la gatit decurge mai usor, iar curatenia se va face in doi timpi si trei miscari. In aceasta situatie particulara, modernitatea inseamna si progres tehnologic, dar si eleganta si este o situatie fericita unde cu adevarat se poate spune ca oferta din prezent poate fi considerata superioara celei din trecut, promovandu-se de la an la an modele senzationale de suprafete de gatit, mai practice si mai aspectuoase, dar si construite din materiale solide, unele de-a dreptul inedite si chiar ecologice.

Autor:  Lucia Mihailescu