Site coolinaria.ro

Cele mai bune surse de nutrimente pentru vegetarienii ortodocsi


Cele mai bune surse de nutrimente pentru vegetarienii ortodocsi Un vegetarian inrait nu va include in alimentatia sa, pe langa carne si derivatele sale, nici lactatele, ouale sau mierea de albine si de aceea nu de putine ori din dieta vegetariana ortodoxa lipsesc unele nutrimente esentiale pentru sanatatea organismului.

Unii vegetarieni isi procura multe minerale si vitamine prin consumul de oua si lactate, dar acestia sunt doar o parte din totalul persoanelor aflate la dieta vegetariana. Pentru restul, este nevoie de introducerea in meniul zilnic de alimente care pot oferi substantele lipsa sau chiar si de unele suplimente alimentare de mare folos pentru sanatatea organismului.

Proteinele nu reprezinta o asa de mare problema nici macar pentru vegetarienii ortodocsi, care isi extrag aceste nutrimente din belsug din nuci, seminte, cereale integrale, legume boabe sau soia si produse din soia. Nu se mai crede in prezent ca proteinele vegetale ar fi mai de slaba calitate decat cele animale, dar va fi nevoie de cantitati mai mari de hrana pentru a se putea suplini necesarul de proteine peste zi.

Acizii grasi de asemenea pot fi obtinuti din alimente vegetariene precum uleiurile vegetale la prima presa si legumele bogate in astfel de uleiuri, dar va fi ceva mai dificil sa se gaseasca astfel de produse in anumite zone ale lumii unde uleiurile vegetale sunt indelung procesate, lipsind de multe ori din produsul final unele nutrimente de baza. Trebuie deci facute eforturi suplimentare pentru a se achizitiona direct de la producator uleiuri vegetale de calitate, la prima presa si foarte sigure pentru consumul zilnic.

Vitaminele din gama B au reprezentat dintotdeauna o problema pentru persoanele aflate la dieta vegetariana, vitamina B2, de exemplu, putand fi procurata prin consumul de ciuperci, cereale integrale, migdale si zarzavaturi proaspete, dar vitamina B12 nefiind prezenta nicicum in produse vegetale ci doar in produse de origine animala. De aceea exista in prezent produse fortificate cu vitamina B12, dar si suplimente alimentare la care trebuie sa se apeleze daca se doreste intretinerea sanatatii la un nivel optim.

Vitamina D este o alta vitamina care nu se gaseste in produsele vegetale si care poate fi procurata prin consumul de margarina si alte produse fortificate cu aceasta vitamina sau prin expunere la soare, cand va fi procesata direct de catre organism. Calciul, de asemenea, se poate obtine din legume si fructe, dar merita totusi introdus si laptele la dieta sau consumate produse fortificate cu calciu pentru un aport optim de minerale.

Iodul a inceput sa reprezinte de curand o problema pentru vegetarieni, tot mai multi pazindu-se atat de tare de aportul de sare rafinata la dieta incat au ajuns sa consume doar cantitati infime si, din aceasta cauza, deficientele de iod au inceput sa le afecteze organismul in cele mai variate chipuri. Sarea de bucatarie este una dintre putinele surse alimentare de iod, iar noi avem nevoie de acest mineral mai ales in vremurile pe care le traim, marcate prin niveluri fluctuante ale radioactivitatii si surse majore de poluare a aerului.

Vegetarienii nu au deloc o viata usoara din punct de vedere alimentar, pentru cei mai multi fiind esential nu doar sa consume preponderent sau exclusiv produse vegetale, dar si sa manance cat mai sanatos si natural posibil. Din pacate, alimentele organice, proaspete sunt inca greu de procurat si vin uneori la preturi de speriat.

Pentru adulti lucrurile tot ar mai fi cum ar mai fi, dar daca se doreste ca si copiii sa practice tot o dieta vegetariana va fi probabil imposibil sa li se ofere acestora o alimentatie sanatoasa si echilibrata cu oferta din prezent a pietei agro-alimentare. Vrei, nu vrei trebuie sa iei in considerare si introducerea la dieta de lactate, branzeturi, oua si chiar de peste pentru a-ti asigura nutrimentele esentiale pentru sanatatea organismului. Nu va fi nicidecum un compromis ci doar infruntarea realitatii si acceptarea acesteia asa cum este, nu prea roz si, cu siguranta, nici foarte sanatoasa, atat din punct de vedere alimentar cat si social sau politic.

Autor:  Lucia Mihailescu