Site coolinaria.ro

Sfaturi utile pentru nutritia corecta a femeilor


Sfaturi utile pentru nutritia corecta a femeilor Spre deosebire de barbati, femeile necesita un plus de nutrimente la dieta pentru a se bucura de o sanatate buna pe tot parcursul vietii. In diferite momente ale existentei lor, femeile inregistreaza deficite insemnate de vitamine si minerale, iar un aport suplimentar de nutrimente va echilibra multumitor organismul lor pentru a nu se mai ajunge la medic cu probleme grave de sanatate.

La menstruatie, menopauza, atunci cand sunt gravide sau dupa nastere multe femei inregistreaza deficituri insemnate de nutrimente si solutia cea mai buna in asemenea perioade este sa se adopte o dieta diversificata care sa permita organismului sa isi extraga necesarul dintr-o gama foarte variata de alimente sanatoase si pline de nutrimente.

La menstruatie, de exemplu, este nevoie de un aport suplimentar de proteine, dar si de minerale si carbohidrati complecsi, care sa potoleasca apetitul alimentar in crestere in aceasta perioada, sa echilibreze necesarul de minerale, dar si sa ajute la mentinerea greutatii corporale optime. Tot acum exista riscul retinerii de fluide in organism si de aceea este foarte indicat sa se reduca la minimum aportul de sare pentru a nu se inregistra o asemenea problema de sanatate.

Anemia este una dintre afectiunile care pandesc femeile pe toata durata vietii lor, putand sa apara riscul deficitului de fier in orice moment, fie la menstruatie, fie la nastere, fie la menopauza. O dieta regulata, care sa includa produse bogate in fier va permite femeilor sa evite instalarea anemiei, iar printre alimentele recomandate se numara si: pestele, carnea slaba, albusul de oua, legumele si nucile, spanacul si altele.

Deficitul de calciu este o alta amenintare constanta pentru femeile de toate varstele si este esential ca acestea sa includa mereu la dieta cel putin doua portii de produse lactate pe zi precum si alte alimente bogate in calciu de tipul sardinelor sau a legumelor recunoscute pentru aportul util de calciu pe care il ofera la dieta. Acidul folic, de asemenea esential pentru sanatatea femeilor, se va putea extrage in acelasi timp fie din legume, nuci si seminte, fie din cereale sau alte alimente fortificate cu acid folic.

Zincul este necesar femeilor pentru a isi proteja multumitor sanatatea la nivel celular si sursele alimentare sunt suficiente pentru a se oferi si acest mineral la dieta. Iodul insa nu se poate obtine atat de usor din alimente, doar sarea de bucatarie continand cantitati suficiente din acest mineral. Vitaminele A, C si E se procura tot printr-o alimentatie diversificata si nu ar trebui sa reprezinte o problema pentru cele care iau alimentatia in serios.

In cazul femeilor, sarea, cafeaua si alcoolul sunt mult mai nocive pentru sanatate decat este situatia la barbati si de aceea se impune o mai mare moderatie in consumarea acestor substante cu grad mare de risc pentru sanatate. Multe minerale si vitamine sunt absorbite mai greu de organism prin consumul marit de cafea si alcool si de aceea trebuie prevenite excesele si din acest punct de vedere.

Vitamina D reprezinta un caz mai special, fiind una dintre putinele vitamine care sa poata fi obtinuta doar printr-o simpla plimbare de dimineata sau de dupa-amiaza. Miscarea in aer liber si expunerea moderata la soare sunt deci benefice pentru sanatatea femeilor, in acest caz cu atat mai mult cu cat vitamina D se stie ca ajuta la o absorbtie mai buna a calciului in organism. Margarina, ouale si unele specii de pesti oceanici de asemenea pot oferi vitamina D, dar e de preferat ca acest nutriment sa fie procurat si prin expunerea la soare.

O alimentatie sanatoasa pentru femei inseamna inainte de toate o diversificare mare a alimentelor introduse in meniul zilnic, care sa permita formarea de rezerve in organism pentru perioadele cand acesta va fi mai expus pierderilor de nutrimente esentiale. Nu este de ajuns sa se introduca la dieta anumite alimente in perioadele de risc ci este bine sa se consume regulat aceste alimente, ca parte a unei alimentatii corecte si echilibrate.

Cele mai multe femei nu neglijeaza asemenea masuri eficiente de prevenire a bolilor cu substrat alimentar si au dreptate deoarece este in joc propria lor sanatate si femeile pot neglija multe aspecte, dar niciodata nu isi vor permite sa uite de problemele de sanatate si caile utile de prevenire a acestor probleme.

Autor:  Lucia Mihailescu