Site coolinaria.ro

Cativa dintre cei mai populari antioxidanti


Cativa dintre cei mai populari antioxidanti Organismul uman utilizeaza oxigenul zi de zi la nivel celular reusind astfel sa functioneze la parametrii sai optimi, dar tot astfel apare si oxidarea ca efect secundar, rezultand asa-numitii radicali liberi care sunt subtante nocive pentru sanatatea noastra. Prin alimentatie insa noi reusim sa ne procuram si antidotul pentru acesti radicali liberi, obtinand antioxidanti pretiosi din produsele proaspete pe care le introducem la dieta.

Antioxidantii din alimente functioneaza foarte precis tot la nivel celular, reusind sa repare daunele provocate de radicalii liberi si indepartandu-i pe acestia din organism. O alimentatie gresita poate genera probleme de sanatate precum bolile sistemului circulator, diabetul sau cancerul, dar daca se introduc suficienti antioxidanti la dieta atunci aceste boli vor putea fi prevenite cu mai mari sanse de succes. Sistemul imunitar functioneaza mult mai bine in prezenta antioxidantilor si de aceea aportul acestora in meniul zilnic nu trebuie neglijat.

Cativa dintre cei mai populari, dar si mai eficienti astfel de antioxidanti pe care oricine ii poate extrage din alimentele consumate zi de zi sunt de fapt vitamine si minerale binecunoscute noua, tuturor, pe care le intalnim atat in produse proaspete cat si in produse conservate sau pastrate pentru un timp mai indelungat.

- Vitamina C este prezenta in citrice si multe alte fructe, patrunjel si alte zarzavaturi, kiwi, usturoi si in general in mai toate legumele si fructele, atat proaspete cat si conservate. Este absolut necesara pentru indeplinirea corecta a functiilor metabolismului uman sau animal;

- Vitamina A si carotenoizii se intalneste in morcovi, broccoli, cartofii dulci, rosii, piersici, caise si alte legume si fructe si este esentiala pentru prevenirea diabetului, a cancerului, a bolilor de inima si multe alte afectiuni ale organismului uman;

- Vitamina E este prezenta in uleiurile vegetale, nuci, seminte, cereale integrale, zarzavaturi si ficat si protejeaza foarte bine absorbtia si functionarea celorlalti antioxidanti prezenti la dieta;

- Seleniumul se extrage din peste, fructe de mare, carne, oua, usturoi etc. si se pare ca are un rol special in stimularea formarii de anticorpi meniti sa protejeze organismul contra bolilor;

- Flavonoizii si polifenolii sunt categorii de antioxidanti foarte cautati in prezent pentru ajutorul real pe care il pot oferi la tratarea si prevenirea de multiple afectiuni ale organismului. Industria farmaceutica ii foloseste din plin, regasindu-se in stare naturala in alimente precum ceaiul verde, negru sau rosu, struguri si derivatele lor, legume, fructe si plante diverse;

- Coenzima Q10 se gaseste si in alimente (carne de miel, peste, ficat, oua), dar este unul dintre putinii antioxidanti pe care nu ni-l putem procura direct din hrana din motive exclusive de siguranta alimentara. Coenzima Q10 este insa disponibila ca supliment alimentar si are o buna eficienta pentru prevenirea efectelor imbatranirii atat la barbati cat si la femei;

Antioxidantii se gasesc din belsug in special in legume, fructe si cerealele integrale, iar in cantitati mai mari ii vom putea intalni in alimentele proaspete viu colorate precum ardeii grasi, fructele si multe legume. Nu trebuie sa se faca insa excese prin consumarea unui singur produs preferat in cantitati uriase ci este recomandata diversificarea produselor la dieta pentru a se obtine astfel toate categoriile de antioxidanti necesare organismului.

Fumatorii, persoanele care consuma regulat alcool sau cei care lucreaza intr-un mediu poluat ar trebui sa consume zilnic alimente bogate in antioxidanti, care vor proteja celulele din organism de radicalii liberi, marind astfel speranta de viata si prevenind boli dintre cele mai grave, care apar mai usor in astfel de conditii improprii.

Autor:  Lucia Mihailescu