Site coolinaria.ro

Dieta de intretinere pentru femeile de toate varstele


Dieta de intretinere pentru femeile de toate varstele Pentru femei, a manca sanatos si gustos este un deziderat de zi cu zi si putine sunt acelea care nu acorda o atentie speciala acestui plan al existentei lor. Ceea ce mananci in fiecare zi este de importanta majora pentru felul in care arati si te simti, iar femeile invata de timpuriu acest lucru, luptandu-se mereu pentru a isi oferi energie suficienta si o stare de bine si pe aceasta cale, a alimentatiei sanatoase.

O femeie nu poate sustine o dieta fixa pentru multa vreme deoarece organismul ei experimenteaza lunar deficite de nutrimente, care trebuie suplinite prin modificari aduse dietei obisnuite. Simptomele premenstruale pot fi combatute printr-o dieta adecvata si de asemenea se pot lua masuri de natura alimentare pentru cresterea sau reducerea fertilitatii, pentru combaterea stresului, pentru optimizarea mersului lucrurilor la graviditate sau pentru combaterea simptomelor specifice menopauzei.

Unele masuri alimentare insa vor fi benefice pe parcursul intregii lor vieti si de aceea nu trebuie omise nicicand si de catre nici una dintre femeile care doresc cu adevarat sa se asigure ca se vor bucura de o stare de bine constanta in ciuda tuturor problemelor economice si de sanatate pe care le mai poate rezerva destinul din cand in cand. Indiferent daca este vorba despre o adolescenta sau o femeie in varsta principiile de baza ale dietelor de intretinere pentru femeile de toate varstele trebuie respectate intocmai cu efecte dintre cele mai bune pentru starea generala de sanatate.

O nutritie adecvata va trebui sa includa intotdeauna cereale integrale, fructe si legume cat mai proaspete, dar si grasimi sanatoase si carne slaba ca sursa importanta de proteine. Este minimul necesar pentru a se asigura o alimentatie sanatoasa, energia necesara peste zi si o gandire pozitiva cu impact decisiv asupra starii generale de bine. Diversitatea mai ales in selectarea legumelor va fi cheia succesului, iar atentia acordata fibrelor alimentare si aportului de lichide esentiala.

In ce priveste mineralele necesare sanatatii organismului feminin, calciul si fierul se afla mereu pe primul loc, fiind obligatoriu sa se procure constant aceste minerale din alimentele proaspete consumate peste zi si mai rar din suplimente alimentare. Lactatele si carnea slaba sunt doar o sursa de astfel de nutrimente, dar la fel de importante sunt si legumele bogate in calciu si fier (legume boabe, broccoli, varza, varza de Bruxelles, spanac si alte zarzavaturi etc.).

Proteinele trebuie introduse la dieta de intretinere insa cu moderatie deoarece femeile sunt mai expuse riscurilor de sanatate in acest caz decat barbatii. Se pierde astfel prea mult calciu si pot aparea probleme majore, de la cele stomatologice pana la fragilitatea oaselor sau chiar osteoporoza. Fierul este prezent in multe produse animale insa, tocmai pentru ca acestea sunt foarte bogate in proteine, ar trebui sa se procure fier si din surse alternative precum cele vegetale si nu in primul rand din carne si derivatele sale.

Cafeaua si alcoolul interfereaza mult prea agresiv cu buna absorbtie a nutrimentelor si cu reglarea proceselor la nivel hormonal si de aceea ar trebui consumate cu mare moderatie, adica sa se limiteze consumul zilnic la 1-2 portii zilnice si niciodata mai mult. Similar cu aceste produse cu risc pentru sanatate, zaharul din produse alimentare diverse poate da complet peste cap metabolismul feminin si trebuie de aceea supravegheat la dieta de intretinere foarte strict. Aproape orice alt produs rafinat (faina, pastele, alte produse similare) trebuie consumat cu precautie si in cantitati reduse.

Mesele trebuie servite dupa un program fix, iar femeile care sar regulat peste micul-dejun, adolescentele in special, nu prea par sa inteleaga cat de mult vor avea de pierdut pe viitor doar din aceasta cauza. Un organism tanar face fata exceselor, dar numai pentru un numar limitat de ani si nu pentru toata viata. Carbohidratii complecsi, adica cei obtinuti din alimente naturale si complete, sunt baza micului-dejun si trebuie obligatoriu introdusi la dieta zilnica. Spre deosebire de proteine, in acest caz nu e nevoie de asa mare strictete ci doar de un bun control al grasimilor care pot insoti mancarurile pe baza de carbohidrat.

In ce priveste grasimile de introdus la orice dieta de intretinere, acestea nu trebuie nicidecum sa lipseasca din alimentatia zilnica ci ele trebuie selectate cu atentie, fiind de preferat sursele sanatoase, altele decat carnea, lactatele sau branzeturile. Grasimile nesaturate din uleiul de masline, masline, nuci, avocado, unele seminte pentru consum, peste si fructe de mare, untul de arahide sau unele legume bogate in astfel de grasimi trebuie obligatoriu introduse la dieta pentru o piele sanatoasa, un par curat si stralucitor, tesuturi suple si alte avantaje certe pentru sanatate.

Ca regula de aur pentru dietele de intretinere la femei, aportul procentual de nutrimente la diete ar trebui sa includa carbohidratii si grasimile sanatoase in procente egale de 35%, iar proteinele sa fie si acestea prezente in procent de 30 la suta, uneori, nu pe perioade mari de timp, putandu-se chiar micsora acest procent in favoarea carbohidratilor complecsi din legume, fructe si cereale integrale.

Caloriile din alimentatia zilnica se spune ca trebuie sa se situeze undeva in jurul valorii de 1200 de calorii/zi pentru femei, dar nevoile majoritatii femeilor sunt mai mici in realitate deoarece aceasta cota este stabilita pentru a se mentine greutatea ideala insa multe femei se afla peste greutatea ideala si de aceea ele nu vor avea nevoie decat de un nivel situat intre 900-1000 de calorii pe zi chiar si atunci cand fac exercitiu fizic regulat la sala sau in aer liber. Necesarul de calorii va creste insa atunci cand se atinge greutatea optima si femeia este multumita de felul in care arata, dar niciodata peste 1200 de calorii pe zi.

Separat de dietele de intretinere, femeile sunt nevoite sa recurga si la diete de slabire sau de crestere in greutate, la diete de detoxifiere si alte diete medicale, dar aceste diete nu sunt diete de durata ci doar planuri alimentare menite sa regleze activitatea organismului si sa ajute la vindecarea sa. Adolescentele si tinerele care insa se obisnuiesc din vreme sa adopte o dieta sanatoasa de intretinere vor recurge foarte rar la dietele speciale deoarece ele vor reusi sa respecte principiile de baza ale unei diete stiintifice si se vor simti bine si vor arata bine mereu datorita atentiei deosebite pe care au invatat sa o acorde alimentatiei sanatoase. Recomandat este deci sa se procedeze astfel, iar femeile care au inteles acest lucru au castigat deja pariul cu sanatatea si pot oferi sfaturi utile tuturor celor interesate sa le calce pe urme.

Autor:  Lucia Mihailescu