Site coolinaria.ro

Topul alimentelor foarte bogate in calorii


Topul alimentelor foarte bogate in calorii Atunci cand te afli la dieta si nu prea ai timp sa mai calculezi zi de zi caloriile in detaliu tot citind etichetele alimentare, este bine sa faci apel si la ghidurile stiintifice unde se ofera informatii corecte despre valoarea nutritiva a alimentelor.

Pentru uzul public, continutul de calorii al unui aliment se calculeaza de regula raportat la 100 de grame (1 portie) si aici vom regasi in top produse incarcate cu grasimi precum sunca sau untul, dar si branzeturile dense si ciocolata cu derivatele sale.

Intr-un meniu realizat pentru o zi intreaga, numarul de calorii total este indicat sa se limiteze sub 2000 de calorii pe zi in cazul femeilor, si sub 2500 de calorii pe zi in cazul barbatilor. In functie de varsta, specificul activitatii depuse peste zi si greutate se poate reduce sau creste necesarul de calorii, pentru a se nu se castiga sau pierde din greutate.

In topul alimentelor consumate frecvent si bogate in calorii se afla:
- Slanina prajita include aproximativ 250 de calorii in doar 50 de grame, adica 500 la suta de grame;
- Untul nedegresat contine 750 de calorii la suta de grame;
- Branzeturile dense precum cascavalul pot ajunge pana la 400 de calorii pe suta de grame;
- Ciocolata contine 500 de calorii pe suta de grame;
- Nuca de cocos proaspata ofera 400 de calorii la suta de grame, iar uleiul de nuca de cocos ajunge la 900 de calorii;
- Margarina are 700 de calorii la suta de grame;
- Smantana ofera intre 450 si aproape 700 de calorii, in functie de cat e de degresata;
- Uleiul de masline si cel de floarea-soarelui genereaza 900 de calorii la 100 de grame;
- Alunele contin 600 de calorii la 100 de grame;
- Pizza cu toate ingredientele include 800-1000 de calorii la suta de grame;
- Carnatii si mezelurile pot oferi intre 400 si 600 de calorii la suta de grame, in functie de tipul de carne folosit la prepararea lor;
- Zaharul alb rafinat contine si acesta 400 de calorii pe suta de grame.

Ghidurile oficiale sunt mult mai lungi incluzand mai toate alimentele consumate in mod regulat de toate categoriile de persoane si se poate astfel alcatui un meniu bine echilibrat din punct de vedere caloric atat pentru adulti cat si pentru copii.

In functie de zona pentru care se realizeaza astfel de ghiduri, pot aparea si diferente pentru fiecare produs alimentar in parte deoarece producatorii proceseaza uneori aceste alimente in mod diferit de la un continent la altul.

In Romania lucrurile stau dezastruos la nivel oficial, neexistand practic astfel de ghiduri alimentare oficiale care sa fie puse la dispozitia publicului pentru consultare. Daca acestea exista atunci sunt foarte greu de accesat si lumea apeleaza la sursele neoficiale, care nu intotdeauna vor fi si credibile sau de bun ajutor.

Nu doar Ministerul Sanatatii, dar si alte ministere si structuri guvernamentale ar trebui sa se implica mai mult in asemenea probleme deoarece se pot dovedi de mare ajutor pentru dietele medicale, pentru controlul greutatii corporale sau pur si simplu pentru informarea corecta a publicului.

Deoarece etichetele alimentare nu sunt intotdeauna utile sau prezente pentru a se calcula corect numarul de calorii la dieta, asteptam deci pe viitor un ghid complet al caloriilor pentru produsele alimentare de pe piata romaneasca. Este o statistica usor de intocmit si nu va fi nevoie decat de putina bunavointa din partea oficialilor responsabili si cu aceasta problema.

Autor:  Lucia Mihailescu