Site coolinaria.ro

Ghid orientativ pentru aportul zilnic de nutrimente la dieta


Ghid orientativ pentru aportul zilnic de nutrimente la dieta Pentru o nutritie sanatoasa este bine sa ne informam in detaliu si despre numarul corect de portii din anumite categorii de produse pe care le putem servi in fiecare zi. Intrucat nutrimentele nu sunt prezente in cantitatile necesare doar intr-un singur tip de produs alimentar va fi necesar si sa apelam la o diversificare alimentara pentru a ne procura tot necesarul de peste zi.

Nutritionistii si cercatatorii in alimentatie ne pun astfel la dispozitie si unele ghiduri bine intocmite dupa care sa ne conducem mai usor la prepararea meniului pentru toate mesele servite in aceeasi zi sau pe durata unei intregi saptamani. In aceste ghiduri putem regasi numarul exact de portii si valoarea lor nutritiva pentru a nu depasi necesarul sau a include cantitati mai mici la masa.

Recomandarile specialistilor in nutritie difera dupa varsta si de sex, fiind date pentru persoanele sanatoase, care nu au probleme nici cu bolile cronice si nici cu greutatea corporala.

Painea, cerealele, orezul si pastele fainoase trebuie, de exemplu, servite de catre copiii intre 2-6 ani, femei si varstnici in maximum 6 portii/zi (6 felii de paine, 6 boluri de cereale, 6 jumatati de cana de paste gatite). Adolescentele si majoritatea barbatilor adulti vor avea nevoie de 9 portii din aceeasi categorie de produse, iar adolescentii si barbatii foarte activi de pana la 11 portii din aceeasi gama de alimente.

Legumele se servesc tot diferentiat dupa varsta si sex in urmatoarele proportii: copiii intre 2-6 ani, femeile si varstnicii trebuie sa consume maximum 3 portii de legume/zi (1 portie = 1/2 cana zarzavaturi verzi negatite sau 1 cana legume crude); adolescentele si majoritatea barbatilor adulti au nevoie de 4 astfel de portii, iar adolescentii si barbatii foarte activi necesita 5 portii de legume pe zi.

Fructele se vor consuma in proportie de: copiii intre 2-6 ani, femeile si varstnicii trebuie sa consume 2 portii pe zi (1 portie insemnand 1 fruct de dimensiuni medii - mar, para, banana - sau 3/4 suc proaspat de fructe, dar si mai putin atunci cand fructele au continut mare de zahar, asa cum e cazul cu ananasul, mango sau fructe la conserva), adolescentele si majoritatea barbatilor adulti au nevoie de 3 portii, iar adolescentii si barbatii foarte activi necesita 4 portii de fructe pe zi.

Lactatele si branzeturile se consuma diferentiat astfel: copiii intre 2-6 ani, femeile si varstnicii trebuie sa consume 2-3 portii pe zi (1 portie echivaland cu aproximativ 50g de branza sau 1 pahar de lapte), adolescentele si majoritatea barbatilor adulti au nevoie de 2-3 portii, iar adolescentii si barbatii foarte activi necesita tot 2-3 portii pe zi.

In sfarsit, carnea slaba, pestele, ouale, fructele de mare, legumele boabe, nucile si alte alimente bogate in proteine se consuma de obicei masurand dimensiunile palmei deschise a persoanei in cauza, copil sau adult, si oferind aceasta portie zilnica, daca e vorba de carne, iar daca e vorba de legume boabe sau alte alimente bogate in proteine se estimeaza o cantitate de 140 - 170 - 190 de grame pe zi respectiv pentru toate cele 3 categorii de persoane amintite mai sus.

Un meniu zilnic, intocmit in acord cu asemenea recomandari ale nutritionistilor ar trebui sa fie bine echilibrat si sanatos cu conditia ca la cele 3 mese sa se consume din toate categoriile de alimente si nu doar selectiv din unele dintre acestea. Este vorba doar despre un ghid orientativ, iar persoanele care au probleme cu greutatea corporala, probleme de sanatate sau alte probleme speciale vor necesita meniuri speciale, care nu vor mai respecta instructiunile din ghidul propus de nutritionisti exclusiv pentru persoanele sanatoase, fara restrictii de ordin alimentar.

Autor:  Lucia Mihailescu