Site coolinaria.ro

Hipertensiunea arteriala si planul alimentar adecvat


Hipertensiunea arteriala si planul alimentar adecvat Metodele alimentare traditionale de reducere a tensiunii arteriale au presupus dintotdeauna eliminarea sarii de la dieta concomitent cu cresterea aportului de fructe si legume proaspete, iar acestea raman si in prezent masuri alimentare eficiente insa dietele moderne propun si alte cai bune de reglare a tensiunii arteriale, pe langa cele deja inradacinate in constiinta publicului larg.

Celebra dieta de tip mediteranean este probabil cel mai elocvent exemplu in sensul promovarii unei tensiuni arteriale sanatoase in cadrul unei diete cu foarte mare adresabilitate. Nu doar consumul redus de sare face parte dintre principiile sale, dar si reducerea aportului de grasimi saturate la dieta, precum si consumul de alimente cu rol in scaderea colesterolului negativ din organism. Mai putina carne grasa si sosuri grele si mai multe fructe si legume, cam acesta este motto-ul dietei mediteraneene, cu impact pozitiv si asupra reglarii tensiunii arteriale.

Din pacate pentru noi, romanii, o astfel de dieta sanatoasa nu poate fi adoptata atat de usor din ratiuni strict economice si mai putin din cauza lipsei de informatie. Persoanele care au mari probleme cu hipertensiunea arteriala vor trebui sa gaseasca si metode alternative de a-si procura nu doar grasimi nesaturate sanatoase (uleiul de masline fiind totusi foarte scump), dar si surse naturale de potasiu, magneziu si calciu, minerale esentiale pentru buna functionare a sistemului circulator.

Fructele si legumele proaspete pot oferi o parte din necesarul unei diete pentru reglarea tensiunii arteriale, iar cerealele integrale si lactatele degresate vor completa si acestea meniul zilnic cu nutrimente de folos. Pestele insa se consuma in cantitati prea mici tot din cauza pretului sau astronomic, iar fructele de mare si mai rar, foarte putine persoane permitandu-si aceste alimente "de lux".

Foarte la indemana pentru orice persoana care are probleme cu tensiunea arteriala ramane si metoda reducerii drastice a sarii la dieta, combinata cu eliminarea produselor pline de grasimi sau a sosurilor incarcate de colesterol. Bananele sunt accesibile si pot oferi necesarul de potasiu peste zi, iar iaurtul preparat acasa este la fel de sanatos ca si cel pe care il putem cumpara din comertul autohton. Cerealele integrale, in special fulgii de ovaz, sunt insa nepermis de scumpe si nu vor putea nici acestea sa fie introduse de multa lume la dieta obisnuita.

Metodele de preparare a alimentelor sunt o alta cale de realizare a unor mancaruri sanatoase, benefice pentru reglarea tensiunii arteriale. Alimentele fierte sau preparate la abur, mancarea gatita la cuptor si la gratar sunt de preferat, iar prajelile, maionezele, sosurile pe baza de bulion de rosii si produsele rafinate ar trebui evitate constant. Inutil de adaugat ca si alcoolul, cafeaua si tutunul trebuie reduse la minimum intrucat slabesc intr-un ritm crescut activitatea inimii si a sistemului circulator.

Unele condimente, fructe si legume au un bun efect anti-inflamator inclusiv asupra vaselor de sange si ar trebui introduse constant la dieta, aici putand aminti usturoiul si ceapa, busuiocul, scortisoara, cuisoarele, cacaua, lemnul dulce, menta, oregano, patrunjelul, rosmarinul, cimbrul, multe fructe de padure, avocado, citricele, broccoli, varza, conopida, maslinele, cartofii dulci, prazul si multe altele.

Suplimentar, exista si ceaiuri de exceptie care fac bine sistemului circulator plecand de la ceaiul verde si pana la ceaiuri din plante medicinale precum paducelul, vascul, talpa gastei, sulfina, teiul, sunatoarea etc., care insa trebuie consumate doar la recomandarea si cu acordul medicului specialist.

O dieta utila pentru reducerea tensiunii arteriale nu este simplu de intocmit si nici usor de adoptat din cauza restrictiilor sale alimentare, dar va fi totusi obligatoriu de urmat o astfel de dieta pentru ca simpla medicatie, oricat ar fi de corect administrata, nu va reusi intotdeauna sa aduca plusul de sanatate asteptat.

Autor:  Lucia Mihailescu