Site coolinaria.ro

Mancati mai sanatos respectand noile standarde de nutritie!


Mancati mai sanatos respectand noile standarde de nutritie! Pe langa reducerea zaharului, grasimilor si sarii la dieta, de maxima importanta pentru o alimentatie corecta este si formarea unor bune obiceiuri alimentare in acord cu standardele stiintifice de nutritie. Asemenea obiceiuri este indicat sa fie adoptate de intreaga familie, parintilor revenindu-le si responsabilitatea de a-si deprinde copiii cu o serie de reguli sanatoase si de mare folos pentru tot restul vietii lor.

A manca sanatos nu mai este de multa vreme un lux pe care si-l permit doar cei cu stare, fiind posibil in prezent sa ne alimentam cu totii corect, poate nu intotdeauna si pe saturate, dar oricum putand sa beneficiem de mai toate nutrimentele esentiale de care are nevoie organismul nostru. Nu vom putea consuma cu totii broccoli, avocado si ulei de masline, dar putem inlocui aceste produse cu varza, fructe ieftine, legume boabe si ulei de floarea-soarelui si nu vom pierde nimic din punct de vedere al aportului de substante utile la dieta.

Unele persoane renunta din start la adoptarea unei diete echilibrate si sanatoase si mananca la nimereala, incropindu-si meniurile zilnice cu ce se nimereste insa nu e deloc greu sa iti procuri o lista cuprinzatoare cu un meniu variat si bine echilibrat in nutrimente la care sa apelezi saptamanal pregatind in aceleasi zile din saptamana cam aceleasi feluri de mancare. Se poate bineinteles si alterna, introducandu-se ingrediente diferite din aceeasi categorie nutritionala, dar este o solutie la indemana tuturor si ar fi pacat sa nu profitam de asemenea informatii pentru a gati usor si corect.

Gatitul de calitate se crede ca este mare consumator de timp si uneori chiar asa si este, dar in mod obisnuit prepararea unui meniu complet pentru mai multe persoane nu dureaza mai mult de 1-2 ore pe zi, putandu-se chiar gati si pentru 2-3 zile la rand, daca este vorba despre o familie numeroasa. Inclusiv gustarile dintre mese nu dureaza mult sa fie preparate daca se apeleaza la ingrediente consistente si sanatoase. De obicei, intr-o familie exista mai mult de un singur bucatar si astfel treaba se poate imparti in mod egal, ramanand suficient timp si pentru celelalte activitati de peste zi.

Micul-dejun are o situatie privilegiata intre mesele principale ale zilei, acum nefiind deloc bine sa sarim peste si sa mancam mai mult la pranz. Cafeaua de dimineata nu poate tine loc de mic-dejun, iar copiii nu isi pot prepara singuri masa asa ca mai bine este sa servim si noi o masa completa alaturi de dansii decat sa ne imbolnavim si noi si sa ii supunem la acest risc si pe cei mici. Daca nu avem cereale integrale putem apela la paine integrala sau neagra si ceva unt, iar daca si laptele lipseste atunci putem prepara un ceai din plante si sa il indulcim cu ceva miere de albine ca tratatie speciala. Fructe tot se mai gasesc la preturi mici, iar iaurtul este si acesta disponibil la preturi pentru toate buzunarele.

Consumul marit de apa peste zi nu este o gluma proasta a medicilor, care vor astfel sa rada de noi ca nu avem ce manca ci este o masura foarte sanatoasa pentru a ne mentine sanatosi si a ne simti mai bine peste zi. Apa fiarta si filtrata este o alternativa foarte sanatoasa la apa plata de la chiuveta si la fel vor fi si ceaiurile din plante indulcite cu putin zahar sau miere de albine. Bauturile carbogazoase si apa minerala nu se pot insa consuma zi de zi ci mai rar deoarece prezinta riscuri pentru sanatate.

Pestele si carnea mai slaba sunt bune pentru sanatatea noastra insa nu neaparat in cantitati mari ci suficient cat sa ne putem procura proteine complete pentru refacerea masei musculare. O portie de 100g de carne sau de peste servita la doua zile poate fi completata cu o alte portii de data aceasta din legume boabe, oua si branzeturi care de asemenea ne pot oferi proteine animale si vegetale de calitate. A manca carne zi de zi nici macar nu este sanatos, dar a evita constant sursele de proteine la dieta poate fi inca si mai nesanatos. Avem deci nevoie si de surse animale de hrana insa nu in cantitati atat de mari incat sa ne arda serios la buzunare.

Fructele, legumele si zarzavaturile sunt probabil singurele alimente proaspete pe care ni le putem procura stiind sigur ca avem de-a face cu niste produse sanatoase si nu toxice pentru organism. De aceea este bine sa le consumam cat mai des, iar daca nu avem incredere in calitatea lor si banuim ca ar contine pesticide si alte substante suspecte, putem sa le curatam cu atentie de coaja, sa le spalam bine si apoi chiar sa le gatim la cuptor sau sa le fierbem suficient cat sa indepartam orice amenintare. Fructele pot fi facute suc sau compot, iar legumele si zarzavaturile de asemenea pot fi introduse la o gramada de preparate, sucurile naturale inclusiv.

In sfarsit, ca regula de aur pentru aportul corect de nutrimente la meniurile zilnice, este intotdeauna indicat sa introducem in proportii egale proteinele, carbohidratii si grasimile, cu accent pe una dintre acestea daca urmarim o dieta mai speciala. Iarna, aportul de carbohidrati si grasimi va fi de obicei mai mare, iar vara vom consuma mai degraba proteine si mai putin carbohidrati si grasimi. Grasimile este bine sa fie procurate din uleiuri vegetale sanatoase, carbohidratii in principal din legume si fructe, iar proteinele atat din surse animale cat si vegetale.

Autor:  Lucia Mihailescu