Site coolinaria.ro

Despre excesul de sare


Despre excesul de sare Ni se aminteste la toate posturile de radio si de televiziune ca excesul de sare dauneaza grav sanatatii. A auzit toata lumea, dar nu stim daca principiul este realmente pus in aplicare. Cred ca termenul „exces” este destul de ambiguu si ca poate sugera ceva de genul „nu pune in mancare toata solnita, mai lasa jumatate si pe maine”.

Scuzati gluma, chestiunea este cat se poate de serioasa, pentru ca sarea in exces are implicatii grave asupra bunastarii organismului nostru, fiind cauza principala a numeroase boli ce se instaleaza in special la copii, varstnici si persoane supraponderale. Sarea este implicata in cresterea tensiunii arteriale, in diferite afectiuni cardiovasculare si in aparitia osteoporozei.
Consumul de sare trebuie redus si nu eliminat cu desavarsire. Numai ca aceasta reducere nu inseamna a pune mai putina sare in ciorba, de exemplu. Excesul de sare parvine in special din consumul produselor semipreparate, al mezelurilor, branzeturilor, supelor instant, conservelor, etc. Cantitatea necesara de sare pentru organism este de 2 grame pe zi. Asadar este clar acum ce inseamna termenul „exces”.

Daca tineti la sanatate (ceea ce este de dorit) evitati produsele amintite anterior si preferati sa gatiti in casa inlocuind sarea fie cu ierburi aromate, cu condimente, cu sosuri de rosii, cu zeama de lamaie, otet, vin. Legumele si carnea sunt suficient de savuroase de la sine pentru a mai fi necesara interventia sarii. Considerati sarea ca pe ceva pretios, din care adaugati doar un varf de cutit pentru a transforma totul intr-o simfonie a gustului. Ceapa, usturoiul, ardeiul iute pot contribui la crearea unei savori extraordinare fara riscuri, fara excese, fara regrete.

Si nu uitati, pentru sanatatea dumneavoastra evitati excesul de sare, zahar si grasimi!

Autor:  Raluca Alupoaie