Site coolinaria.ro

Preparate gustoase pentru zilele lungi de iarna


Preparate gustoase pentru zilele lungi de iarna A venit frigul si zapada si este timpul sa apelam si la produsele depozitate in camara inca din toamna, acum fiind momentul propice sa ne pregatim mese calde si gustoase, care sa contina si calorii mai multe, dar si ceva preparate mai speciale la care s-a muncit in trecut special pentru aceste zile lungi de iarna. Varza trebuie sa fie gata murata, castravetii de asemenea, iar zarzavaturile si legumele conservate abia asteapta sa fie introduse la gatit.

Intrucat iarna natura este adormita, asteptand caldura primaverii, la fel putem proceda si noi, bucurandu-ne mai mult de o existenta lipsita de stres, alimentandu-ne corect si savurand pe indelete cate o bautura calda si, de ce nu, si cate un pahar de vin de calitate. Din punct de vedere alimentar, supele fierbinti sunt acum de neinlocuit, iar condimentele aromate nu pot lipsi de la prepararea lor pentru ca nu ar mai avea nici un farmec. Ciorbele de asemenea pot constitui adevarate motive de incantare, fiind net superioare prin bogatia lor de nutrimente oricarui alt fel de mancare.

Alaturi de supe ci ciorbe, iarna se pot gati mai des si mesele din paste, existand in comert si o buna oferta de paste fainoase integrale, ceva mai sanatoase decat pastele rafinate. Impreuna cu pastele vom putea servi si un sos excelent pe baza de rosii, se poate introduce si spanac sau alte zarzavaturi la prepararea sosurilor, iar busuiocul nu poate nici acesta lipsi de la efectul final. Carnea tocata sau carnaciorii pot acompania mesele pe baza de paste, iar vinul rosu este acum obligatoriu si binevenit la masa.

Pizza de casa, branzeturile, iaurtul si lactatele ne vor umple diminetile de clipe fericite, tot acum putand inlocui obisnuitele cereale de mic-dejun cu ceva sunca de calitate, carnati afumati sau fructe de mare, daca ne permitem aceste alimente. Maslinele, ouale, ciupercile si o serie de condimente adecvate vor transforma masa de dimineata intr-un adevarat festin numai bun ca sa te ajute sa infrunti restul zilei cu zambetul pe buze.

Preparatele la cuptor cer mai mult timp pentru a fi duse la bun sfarsit, dar acesta este totodata si un mod foarte placut de petrecere a timpului in sezonul rece. Plecand de la preparatele clasice pe baza de cartofi, ceapa, morcovi, telina, rosii, naut, varza si alte legume si ajungand la delicioasele macaroane cu branza, placinte de tot felul, preparate din carne si aluat, pui intregi, peste, carne de porc sau de miel, toate aceste mancaruri sunt preparate gustoase pentru zilele lungi de iarna, dar este nevoie sa ne ajustam corect si portiile la masa pentru a nu depasi greutatea noastra optima.

Gama de bauturi calde care poate fi preparata iarna nu va fi intalnita in nici un alt anotimp, acum putand sa fierbem niste vin sau tuica cu scortisoara, cuisoare si orice alt ingredient, sa ne preparam un punch de fructe de toata lauda, sa facem cafea cu scortisoara sau lapte cu cacao la discretie ori sa ne multumim cu un ceai de calitate plin de arome si bine dozat cat sa ne confere o buna dispozitie dupa masa. Apa trebuie consumata din belsug si iarna, si este indicat sa nu uitam acest lucru, dar daca tot avem atatea alte variante la dispozitie de ce sa nu apelam mai intai la ele si abia apoi sa ne aducem aminte si de aportul util de apa la dieta.

In special inainte de sarbatori, dar si pe toata perioada acestora, multi dintre noi ne putem rasfata si cu unele ingrediente de zile mari, fiind foarte bine daca ne putem procura ceva sare de mare, zahar brun, miere de albine, condimente din cele mai variate, frisca din abundenta, fructe uscate, fructe exotice si altele necesare. Acestea ne vor servi de minune la prepararea meselor festive, justificand din plin banii astfel cheltuiti. Iarna este un anotimp al rasfatului si merita sa ne oferim de toate macar din punct de vedere alimentar daca altfel nu se va putea. Va dorim de aceea mult belsug pe masa si Un An Nou Fericit!

Autor:  Lucia Mihailescu