Site coolinaria.ro

Grasimile hidrogenate pot fi depistate pe eticheta produsului!


Grasimile hidrogenate pot fi depistate pe eticheta produsului! Grasimile trans sau hidrogenate sunt in prezent pericolul numarul unu pentru mentinerea sub control a colesterolului si sanatatii inimii si a sistemului circulator deoarece aceste grasimi nu numai ca contribuie la cresterea colesterolului negativ, dar diminueaza si aportul de colesterol bun (HDL) la dieta.

Printr-un proces numit hidrogenare, care consta in suplimentarea uleiului vegetal cu hidrogen, grasimile trans capata o forma solida si rezista mai bine depozitarii indelungi, putand astfel fi comercializate in forma de margarina, produse de patiserie sau servind la prepararea unor mancaruri tip bufet precum cartofii prajiti, gogosile si alte produse similare.

In ultimii zece ani insa tot mai multe voci autorizate din lumea medicala au atras in mod repetat atentia asupra pericolului la care ne expunem cu totii prin consumarea de grasimi hidrogenate, iar in prezent tot mai multi producatori de renume renunta definitiv la aceste ingrediente, inlocuindu-le cu alte tipuri de grasimi, nehidrogenate si deci mai putin periculoase pentru sanatate.

Pentru consumatorul de rand, etichetele sunt indiciul dupa care trebuie sa se ia atunci cand doreste sa evite aportul de grasimi hidrogenate la dieta, iar painea, margarina, biscuitii pot sau nu include in lista ingredientelor si grasimile hidrogenate partial. Acestea sunt mai periculoase decat grasimile din carne si derivatele sale sau cele din unt si lactate si trebuie de aceea consumate foarte rar.

Autor:  Lucia Mihailescu