Site coolinaria.ro

Dieta Dukan ajuta persoanele obeze sa piarda mult in greutate


Dieta Dukan ajuta persoanele obeze sa piarda mult in greutate Practicata in secret si de catre unele dintre marile staruri ale ecranului, dieta Dukan a fost creata de medicul francez Pierre Dukan cu multi ani in urma ca o dieta medicala pentru tratarea obezitatii, dar multe alte persoane care doreau sa slabeasca au ales-o ca plan alimentar favorit deoarece nu este o dieta de slabit prea fada ci una stiintifica care da rezultate bune.

La baza dietei Dukan sta aportul marit de proteine, si aici ca si la alte diete de slabit insistandu-se pe faptul ca meniurile bogate in proteine, dar sarace in calorii pot genera scaderi simtitoare in greutate. Se pot servi mai mult de 3 mese pe zi daca nu se consuma alimente pline de calorii ci se opteaza doar pentru proteine curate, fara grasimi, care vor oferi senzatia de satietate mult mai repede si de aceea vor fi consumate in cantitati reduse.

Alaturi de aportul bun de proteine, dieta Dukan mai promoveaza si consumul marit de apa, precum si introducerea de tarate de ovaz in meniul zilnic. Este o dieta care se desfasoara in 4 faze, adica 4 saptamani, in prima saptamana nefiind recomandate decat meniurile pe baza de proteine, tarate de ovaz si apa, si abia in saptamanile urmatoare fiind permis sa se introduca si legume si ceva fructe, paine si cereale integrale, dar in cantitati mici.

Daca se strange din dinti si se respecta instructiunile inca din prima faza, medicul Pierre Dukan promite cu mana pe inima ca se va pierde aproximativ 1 kilogram pe zi si chiar mai mult incepand cu ziua a treia si pana la sfarsitul intregului ciclu al acestei diete. Tot autorul acestei diete atrage atentia si asupra unor efecte secundare de tipul constipatiei, a respiratiei neplacute, gura uscata si oboseala care pot sa apara drept urmare a unui regim sarac in carbohidrati si bogat in proteine.

In prima saptamana, cruciala pentru succesul dietei, toate mesele trebuie obligatoriu sa fie constituite din alimente pline de proteine si fara grasimi sau calorii ascunse care se vor servi nu cu paine ci cu o cantitate totala de tarate de ovaz egala cu 1-2 linguri rase. Suplimentar, un litru si jumatate de apa se va consuma pe parcursul intregii zile. Carnea din care pot fi extrase proteinele trebuie sa fie carne de peste, pasare si chiar vacuta, dar nu porc sau miel, si se poate opta si pentru oua, produse din soia sau lactate degresate.

In saptamana a doua, pe langa alimentele prezente initial se pot consuma si legume fara amidon la discretie alaturi de mancarea plina de proteine, cele 2 linguri rase de tarate de ovaz per masa si apa in cantitatea recomandata. Nu se permite introducerea de legume boabe, morcovi, mazare, cartofi, orez sau porumb in aceasta faza a dietei. In saptamana urmatoare insa, a treia, se pot introduce in cantitati reduse si fructele (cate unul pe zi, dar sarac in zahar), painea integrala (2 felii pe zi maximum), cartofi si alte alimente cu amidon (1-2 portii pe zi) si cam atat. La sfarsit de saptamana este permisa si cate o masa cu alimente la alegere, dar fara a se face exces cu portiile servite.

In sfarsit, in cea de-a patra saptamana se respecta intructiunile de baza din saptamana a treia, dar putandu-se adauga cate suplimentar cate un fruct sau o portie de legume si poate inca o felie de paine. Condimentele pot fi utilizate pe tot parcursul dietei Dukan si de asemenea sosurile de salata sau unii indulcitori, de preferat naturali. Deloc surprinzator, doctorul Dukan recomanda si aportul de suplimente, sugerand ca persoanele aflate la aceasta dieta sa serveasca si cate o tableta cu multivitamine si minerale in fiecare zi.

Foarte important, dieta Dukan necesita si cate o plimbare de 20 de minute dupa masa pentru a se inregistra succesul deplin, nefiind deci nevoie de exercitiu fizic intens, dar fiind totusi obligatorie plimbarea scurta de dupa fiecare masa. Este o dieta cu grad maricel de risc pentru sanatate, se pot pierde multe nutrimente utile pentru organism, dar rezultatele sunt promitatoare, iar durata dietei nu depaseste 30 de zile. Secretul este insa ca si dupa aceasta sa se mentina cateva dintre principiile dietei Dukan, respectiv aportul de proteine (macar 30 la suta din totalul nutrimentelor de peste zi), sa nu se consume alimente pline de calorii, sa se evite zaharul si produsele cu zahar si sa se consume apa in cantitati egale sau mai mari de 1,5 litri in fiecare zi.

Dieta Dukan este o dieta totusi restrictiva, fiind recomandat ca la final sa se reintroduca in alimentatie si cerealele integrale, legumele si fructele proaspete, lactatele degresate si unele branzeturi mai usoare, precum si unele grasimi sanatoase obtinute din ulei de masline, avocado si alte surse bune. Din acest motiv, doctorul Dukan nu o recomanda ca dieta de intretinere ci exclusiv ca dieta medicala pentru persoanele care intr-adevar sufera de obezitate si care nu gasesc o alta cale de a slabi. Informatii suplimentare sunt de gasit pe situl oficial la adresa www.regimedukan.com.

Autor:  Lucia Mihailescu