Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru mentinerea greutatii corporale pe timp de iarna


Sfaturi pentru mentinerea greutatii corporale pe timp de iarna Sarbatorile sunt o mare bucurie de sezon si un binevenit motiv de a manca bine si sanatos si, in ciuda opiniilor des vehiculate, nu acum riscam sa ne ingrasam peste masura, fiind totusi vorba despre maximum o saptamana de zile pe care sa o petrecem din chef in chef si nu o perioada mai lunga de vreme.

Nu Sarbatorile in sine sunt deci cauza principala a surplusurilor de greutate inregistrate pe durata iernii ci mai degraba traditia romaneasca ar putea fi invinovatita pentru acest lucru. Ne-am obisnuit astfel cu totii sa mancam in exces carne de porc in aceasta perioada, sa abuzam de afumaturi, tocanite, placinte, sarmalute si muraturi picante si sa consumam alcool cu tona si nu e de mirare ca ne mai si ingrasam din aceasta cauza.

Putem insa evita pe viitor aportul marit de grasimi si produse afumate sau picante la dieta de iarna, dar tot nu va fi de ajuns pentru a combate cu succes cresterea in greutate deoarece tot in aceasta perioada experimentam si un apetit nesanatos generat in principal de consumul repetat de placinte, cozonaci, dulciuri in general, cu rol negativ in marirea apetitului alimentar. Fibre alimentare se consuma mai putin, proteinele din carne, surprinzator, parca nu ar potoli deloc foamea si, in general, se mananca foarte mult parca pentru a respecta o traditie ancestrala pe care cine stie cine a instituit-o si ce o fi avut in minte cand a decis si pentru noi cam ce trebuie mancat pe timp de iarna.

Exista, din fericire, si masuri utile de combatere a cresterilor in greutate in sezonul rece, iar acestea sunt practicate de catre persoane cu mare experienta in nutritia corecta si echilibrata, aceleasi persoane putand sa ne impartaseasca si noua cateva dintre secretele mentinerii greutatii corporale optime, indiferent de anotimp si de motivele care te pot determina sa mananci mai mult si fara de rost. Dintre aceste sfaturi utile, am selectat si noi cateva pe care vi le transmitem in speranta ca va vor fi de folos pentru a nu castiga prea mult in greutate in aceasta iarna si in iernile care vor veni:

1. Supele si tocanitele pe baza de zeama de pasare si suc de rosii sunt consistente, dar si destul de usoare si pot potoli simtitor apetitul nesanatos. Legumele continute de multe dintre aceste supe si tocanite ajuta la potolirea foamei si de asemenea ofera multe nutrimente de valoare. Servite ca aperitiv inaintea meselor de carne, asemenea preparate ajuta mult la mentinerea greutatii corporale.

2. Condimentele uscate si aromate, ardeii grasi, usturoiul, ceapa si alte condimente dau un gust foarte placut mancarii, dar surprinzator nu maresc apetitul, potolesc mai repede foamea si ne incurajeaza sa savuram pe indelete o masa de zile mari si deosebit de sanatoasa.

3. Platourile si farfuriile de servit, daca au dimensiuni nu prea mari, limiteaza portiile oferite la masa si ajuta mult la mentinerea unei greutati corporale optime. Chiar si daca se mai cere o portie suplimentara, avem timp sa ne gandim inainte de a face acest lucru sau putem la fel de bine renunta, simtindu-ne deja satui pe deplin.

4. Apa cu lamaie introdusa la servirea meselor sau laptele ori vinul rosu ar trebui sa devina un obicei alimentar foarte raspandit printre romani. Asa procedeaza restaurantele cu pretentii, oferind si apa din belsug la servirea mesei pentru a potoli astfel mai repede foamea. Alaturi de mesele bogate in proteine de calitate si fibre alimentare din belsug, servirea mesei in asemenea conditii va fi de bun augur pentru controlul greutatii corporale.

5. Uneori inertia si rutina nu fac casa buna cu alimentatia sanatoasa si cand sa descoperi acest lucru decat iarna, cand ai mai multa vreme la dispozitie pentru a crea meniuri mai gustoase si a deprinde obiceiuri alimentare mai sanatoase. Smantana, de exemplu, poate fi inlocuita cu iaurt degresat in unele retete, carnea de pui poate fi gatita si fara pielita, putem consuma mai mult albus de oua si mai rar galbenusurile, putem prepara si paine de casa din faina integrala si, in general, se pot adopta foarte multe schimbari la gatit pe care sa le probam fara graba pentru a vedea cat de eficace vor fi pentru sanatatea noastra.

Iarna este, paradoxal, un anotimp plin de viata si acest lucru se datoreaza timpului liber pe care il avem la dispozitie mai mult decat in orice alta perioada a anului. Desigur ca cei care nu stiu ce sa faca cu acest timp liber sunt plictisiti si foarte tristi in aceasta perioada, dar poti gasi mereu ceva de facut pentru tine si familia ta daca ai catusi de putina inventivitate.

A gati diferit, mai sanatos si mai delicios decat in trecut, este doar una dintre activitatile favorite ale iernii si poti astfel sa mentii si un mai bun control asupra greutatii corporale daca simti ca te-ai cam saturat de traditia porcului de Craciun, de poale-n-brau si alte "colesteroale" din astea, ca ce e prea mult parca strica si oricum tot am intrat in U.E., asa ca de ce sa nu fim mai degraba europeni decat hulpavi ca lupul lui Ion Creanga, care stim ce a patit de multe sarmale ce a mancat saracul lup...

Autor:  Lucia Mihailescu