Site coolinaria.ro

O dieta practica, pentru toti romanii


O dieta practica, pentru toti romanii Succesul unei diete de intretinere, asa cum este aceea practicata de majoritatea romanilor, consta in schimbarea ct mai deasa a meniurilor zilnice, alternandu-se astfel la masa cam toate categoriile de alimente, lucru ce permite atat procurarea de nutrimente utile pentru organism, cat si controlul optim al greutatii corporale gratie portiilor fixe servite la fiecare masa.

Foarte multe persoane, care mananca de toate, fara a se gandi prea mult la calorii sau grasimile din alimentatie lor reusesc sa nu castige in greutate si datorita servirii adecvate a meselor zilnice, la ore fixe si fara stres. Alte persoane insa sunt obligate sa ia in calcul si pierderile in greutate tocmai pentru ca acestia nu servesc masa in conditii civilizate desi mancarea lor este de obicei de calitate si plina de toate ingredientele sanatoase.

Stresul, la fel ca si mesele tarzii de seara sau aportul excesiv de zahar, sare si grasimi poate cauza cresteri mari in greutate, organismul nemaiputand sa ne dea semnale clare atunci cand se atinge satietatea sau cand este nevoie de o schimbare de meniu. Se da peste cap din aceasta cauza intregul metabolism si singura solutie este acum eliminarea stresului urmata de bune masuri in plan alimentar, lucru care trebuie sa se intample cat mai repede posibil.

Dieta obisnuita pentru orice roman este deci o problema si de atitudine fata de alimentatia sanatoasa, cu totii stiind faptul ca trebuie sa mancam ceea ce este bun pentru organismul nostru si nu ceea ce ne mai recomanda altii. Niste obiceiuri alimentare sanatoase se probeaza printr-o greutate optima si printr-o stare generala de bine, iar daca nu va fi asa atunci cu siguranta trebuie sa schimbam ceva de urgenta in comportamentul nostru alimentar.

Diversitatea alimentara este insa de introdus pentru oricine, fiind bine sa avem la masa mereu atat alimente bogate in proteine, cat si ceva carbohidrati din surse naturale, lactate degresate, branzeturi, dar si grasimi sanatoase, nesaturate. Gustarile dintre mese trebuie sa fie satioase, usor de mestecat si de digerat si sa nu ne incarce stomacul prea tare.

Stresul, atunci cand este prezent, trebuie mai intai eliminat si apoi servita masa, iar pozitia normala in care se servesc mesele zilnice este asezat pe scaun la masa si nu din picioare, in fata calculatorului, la volan sau tolanit pe canapea la televizor. Unii chiar par sa creada ca lucrurile nu sunt deloc astfel, dar adevarul este ca ei se inseala si noi avem dreptate, masa servindu-se intotdeauna asezat pe scaun si niciodata din alte pozitii.

Bauturile cele mai indicate peste zi sunt apa, laptele degresat, ceaiurile din plante si sucurile naturale de casa, fiind necesar sa bem intre 8-10 pahare de lichid pe zi pentru a ne mentine intr-o forma optima. Produsele rafinate pot fi consumate fara probleme, dar destul de rar si in cantitati rezonabile. Din fericire, nu sunt alimente gustoase asa ca pericolul de a face excese nu este atat de mare. Unele persoane, care nu prea reusesc sa isi incropeasca un meniu variat pot recurge din cand in cand si la suplimente vitaminoase, cate o tableta de multivitamine si minerale pe zi fiind calduros recomandata.

O dieta practica, pentru toti romanii, o deprindem mai toti de la propria mama, care ne obisnuieste din timp cu anumite obiceiuri alimentare sanatoase, iar atunci cand, din diferite motive, aceasta nu poate fi alaturi de noi, este bine sa ne lipim de cate o gospodina mai binevoitoare si sa invatam de la ea secretele gatitului sanatos si fara mare cheltuiala. Ne va prinde bine pentru tot restul vietii si nu va mai fi nevoie sa trecem la o alta dieta pe viitor, atat de simplu si de placut poate fi totul daca stii sa acorzi atentia cuvenita si te feresti mereu de orice fel de excese.

Autor:  Lucia Mihailescu