Site coolinaria.ro

Cistitele la dieta!


Cistitele la dieta! Cistitele sunt afectiuni caracteristice in special femeilor si sunt cauzate de factori diversi, plecand de la simplele infectii urinare si pana la stres si alimentatia gresita. Revenirea la o alimentatie sanatoasa este de multe ori singura cale de recuperare in urma contractarii unei cistite, mai ales atunci cand analizele nu detecteaza nici o infectie in organism.

Ca simptomatologie, cistitele sunt caracterizate printr-o ingrosare a peretilor vezicii urinare si o crestere a aciditatii urinei care cauzeaza senzatia de arsura si chiar de durere pe parcursul urinarii. Foarte multe dintre alimentele procesate pot agrava aceasta conditie, ele avand o aciditate crescuta si de aceea agravand simptomele descrise anterior.

Orezul, bauturile alcoolice, pastele fainoase, branzeturile, carnea, porumbul, graul, pestele si indulcitorii de tot felul acidifiaza urina si maresc senzatia de disconfort a unei persoane bolnave de cistita si de aceea acestea trebuie reduse la minimum din dieta si chiar eliminate pana ce lucrurile iau o intorsatura mai buna. Proteinele de asemenea pot dauna celor suferinzi de cistita si e bine sa nu fie prezente in cantitati mari la dieta, inclusiv daca e vorba despre cele din lactate, plante leguminoase sau oua.

Accentul la o dieta pentru persoanele care sufera de cistita trebuie pus in special pe alimentele proaspete, care vor avea de obicei o aciditate redusa si nu vor agrava boala ci, dimpotriva, vor aduce un plus de sanatate. In paralel cu aportul de alimente proaspete, consumul marit de apa simpla este obligatoriu, astfel echilibrandu-se foarte bine si nivelul de aciditate al urinei. Cafeaua ca bautura nu este insa indicata si nici bauturile alcoolice de orice fel. Sucurile proaspete de sucuri, zarzavaturi si legume sunt insa recomandate calduros.

Apa introdusa la dieta pentru cistita nu trebuie sa fie niciodata rece, ba chiar se recomanda sa se bea mai degraba ceaiuri caldute din plante medicinale precum coada-calului sau coada-soricelului, musetel, galbenele si altele. Apa sau ceaiurile nu se beau inainte de masa sau dupa aceea ci se lasa un interval de o ora minimum atat inainte de servirea mesei cat si dupa si abia apoi se poate bea apa sau alte lichide. Trebuie evitate orice aliment care se stie ca genereaza aciditate, iar daca va place painea atunci consumati de preferinta paine integrala sau neagra in cantitati mici.

Deoarece gustarile dintre mese maresc aciditatea, evitati-le complet si mancati suficient si sanatos la cele 3 mese zilnice sau mariti numarul meselor zilnice la 4-5 pe zi, servite toate la intervale regulate. O astfel de dieta, la care ar trebui sa se tina si un jurnal alimentar, combinata cu un tratament bun prescris de medic, bai calde de sezut si multa odihna ar trebui sa va puna pe picioare in scurta vreme, bineinteles urmand sa mentineti o dieta similara si pe viitor pentru a preveni reaparitia simptomelor.

Autor:  Lucia Mihailescu