Site coolinaria.ro

Diete pe baza de branzeturi si produse lactate


Diete pe baza de branzeturi si produse lactate Foarte usor de procurat, produsele lactate si branzeturile sunt surse importante de proteine si vitamina A si B12, dar de asemenea ofera si necesarul de calciu care sa ajute la un bun echilibru al sistemului osos si la mentinerea unei danturi sanatoase.

Im unele cazuri insa continutul de grasime continut de catre produsele lactate si mai ales unele sortimente de branzeturi este prea ridicat si excesul alimentar in aceasta directie poate duce la cresterea nivelului de colesterol si in consecinta la aparitia unor complicatii cardio-vasculare.

Pentru persoanele indragostite insa de produsele lactate si de branzeturi, care nu pot concepe o masa de unde sa lipseasca aceste delicatese, se recomanda deci nu renuntarea la alimentele favorite ci doar o reducere si o alternanta a consumului de produse de acest fel. Se poate astfel fie sa se reduca portiile zilnice fie sa se opteze pentru altceva dupa un program saptamanal.

Din fericire, in prezent, persoanele care prefera o dieta pe baza de branzeturi si produse lactate au posibilitatea de a-si satisface poftele fara oprelisti datorita ofertei bogate de produse alimentare care isi pastreaza gustul obisnuit, dar contin mai putine grasimi in urma procesarii stiintifice a acestora de catre producator.

In ciuda unor zvonuri rautacioase este bine de stiut ca multe dintre produsele degresate pastreaza totusi dozele obisnuite de calciu, proteine, vitamine din gama B, magneziu si fosfor ca si produsul original, doar ca au un continut mai mic de grasimi. Untul alimentar si unele creme folosite la prepararea prajiturilor nu sunt insa deloc recomandate in cantitati mari intrucat ele sunt prea bogate in grasimi. Margarina si iaurtul, desi mai putin gustoase, pot inlocui aceste produse alimentare la anumite mese.

Un alt aspect care trebuie urmarit de catre impatimitii de produse lactate si branzeturi este si continutul de sare al acestora uneori mult prea ridicat si de aceea aducator de riscuri pentru sanatate. Necesarul de sare zilnic al unui adult nu trebuie sa depaseasca 6g/zi deci daca preferati o gama de branzeturi mai sarate atunci reduceti consumul de sare pentru restul alimentelor consumate peste zi.

Si zaharul se poate regasi de multe ori in cantitati prea mari in unele produse din aceasta gama, lucru daunator deopotriva pentru dantura cat si pentru organismul uman. De aceea este bine sa alegem si produse alimentare unde se folosesc indulcitori naturali altii decat zaharul.

Femeile gravide trebuie sa evite consumul de lactate nepasteurizate intrucat unele dintre ele contin germeni sau bacterii care pot dauna serios sarcinii si e bine ca intotdeauna sa se verifice eticheta produselor pentru a fi siguri ca nu exista riscuri din acest punct de vedere.

Pentru copii produsele lactate si branzeturile sunt absolut de recomandat oferindu-le acestora necesarul de proteine, vitamine si minerale care sa permita o crestere armonioasa, lipsita de pericolele dezechilibrelor metabolice de tot felul. Laptele obisnuit nu poate fi insa oferit unui nou-nascut mai inainte de varsta de un an decat ca supliment intrucat nu contine necesarul de vitamine care sa permita o crestere normala a bebelusului.

Important de stiut in cazul copiilor este si faptul ca, spre deosebire de adulti, acestia pot consuma laptele, branzeturile si alte produse lactate cat mai natural posibil, fara degresare, intrucat ei au nevoie de caloriile suplimentare continute de catre aceasta gama de produse bogate in proteine. Insa laptele de capra si cel de oaie trebuie servite cu atentie si e de preferat ca acesta sa fie supus mai intai procesului de pasteurizare din cauza unor bacterii care ar putea dauna organismului in crestere, lipsit inca de mijloace eficiente de aparare.

Autor:  Lucia Mihailescu