Site coolinaria.ro

Cum decantam corect vinul pentru servit?


Cum decantam corect vinul pentru servit? Procedul de decantare, adica limpezirea vinului prin activitati mecanice, este foarte util inainte de servirea vinului direct din beci, in ultima vreme apelandu-se tot mai des si la alte modalitati utile de filtrare a vinului si mai rar decantandu-se acesta prin metoda traditionala.

Multa lume se plange insa ca vinul parca nu mai are aceeasi calitate ca in trecut, iar filtrarea sa prin metodele moderne se prea poate sa fie cauza acestui lucru. De aceea, daca doriti sa serviti la superlativ vinul, este util sa invatati sa il si decantati corect, urmarind instructiunile din randurile de mai jos.

Decantarea poate fi aplicata atat la vinurile tinere, pentru a le aera in vedere servirii sau depozitarii lor, cat si la vinurile vechi care pot cere la intervale regulate eliminarea unor sedimente. Operatiunea propriu-zisa de decantare poate incuraja dezvoltarea aromelor complexe ale unui vin tanar, daca se face in mod adecvat si fara nici o graba.

Pentru a indeparta sedimentele din vinul imbuteliat in sticle, de multe ori prezente si la vinurile tinere care nu au fost depozitate profesionist procedura cere mai intai asezarea lor in pozitia ridicat pentru cel putin o zi, fapt care sa permita depunerea tuturor sedimentelor pe fundul sticlei. Este bine sa le depunem exact in locul unde vom decanta apoi vinul pentru operativitate.

Pasul urmator este sa pregatim aria mai libera a beciului unde am depus anterior sticlele si sa avem aici la indemana o masa si un scaunel, o sursa buna de lumina (lumanare groasa, lampa), un desfacator bun de sticle si un cutitas precum si un recipient mai incapator, larg la gura, de tipul carafelor din sticla.

Odata pregatite toate acestea, putem trece la treaba, desfacand fiecare sticla cu grija, fie cu desfacatorul de sticle, fie cu un cutit, dupa caz, si apoi pregatind carafa si sursa de lumina in apropierea acesteia. Sticla cu vin se manipuleaza usor atat atunci cand o desfacem cat si pentru restul operatiunilor.

Tinand sticla cu gatul exact in dreptul sursei de lumina, o putem inclina apoi usor, turnand vinul fara graba in carafa si avand grija ca sedimentele sa nu se apropie de gatul sticlei. Daca se intampla acest lucru, lasam sticla alaturi, deschidem alta sticla, decantam de aici si continuam apoi cu prima, sedimentele fiind deja depuse pe fund.

La final, vom obtine un vin limpede si neatins de operatiunile rapide si oarecum barbare de filtrare prin metode moderne. Sedimentele nu trebuie aruncate, mai ales daca provin de la un vin vechi, ele putand fi baza unor sosuri de exceptie sau servind si la prepararea unor bune suplimente alimentare.

Vinul il putem apoi servi la masa direct din carafa racita adecvat, iar daca nu este chiar atat de limpede cum ne-am dorit nu e cazul sa ne alarmam deoarece cel putin gustul si parfumul sau vor fi originale si nu vaduvite partial de procesele mai noi de decantare fortata a vinului.

Decantarea corecta a vinului, foarte simplu de realizat asa cum am vazut, nu necesita decat suficienta rabdare pentru a fi realizata ca la carte, iar persoanele care stiu sa aprecieze vinul nu se vor supara daca nu il pot bea imediat din sticla, la gura beciului ci isi vor pregati corect sticlele pentru servit cu o zi inainte, decantandu-le apoi asa cum cere traditia.

Vinul poate fi apreciat mai mult si daca invatam sa il decantam asa cum trebuie, iar munca noastra din vie va fi astfel recompensata la superlativ cu un parfum si un gust pe masura, dar este nevoie sa ne respectam atat pe noi cat si vinul in sine pentru a intelege aceasta si a proceda mereu in deplin acord cu normele bunului-simt si cele dictate de rafinamentul unei vechi civilizatii a vinului.

Autor:  Lucia Mihailescu