Site coolinaria.ro

Ce preferati, painea alba sau cea integrala?


Ce preferati, painea alba sau cea integrala? Multa lume inca prefera sa consume painea alba si se fereste constant de painea integrala desi medicii si nutritionistii ne atrag de multe ori atentia ca mai sanatoasa este painea integrala si nu cea alba. Aceasta situatie este probabil generata nu de lipsa de informare ci mai degraba de gusturile consumatorilor care aleg preponderent painea alba pentru ca, in viziunea lor, este mai placuta la gust decat cea integrala.

Cerealele integrale si painea preparata din faina obtinuta din aceste cereale au intr-adevar un gust usor amarui si mai greoi decat cel al preparatelor pe baza de faina alba, dar contin si multi antioxidanti, minerale si fibre alimentare complet absente din painea alba. Faina alba nu mai are aceleasi proprietati nutritive deoarece germenii de grau cu tot cu coaja au fost complet indepartati, ramanand doar bobul, macinat si supus apoi procesului de rafinare.

Spre deosebire de faina integrala, care are o viata scurta, faina alba se mentine mai multa vreme nealterata si acesta este principalul motiv pentru care inca se produce masiv paine alba deoarece lipsesc deocamdata mijloacele prin care sa se depoziteze pe termen mai lung atat cerealele integrale cat si faina rezultata din procesarea lor. Mai sanatoasa decat painea alba, iata ca painea integrala nu poate fi produsa atat de usor si nu mai e de mirare de ce multi consumatori inca prefera din inertie sortimentele de paine alba si nu cele mai nutritive, de paine integrala ori paine de secara sau neagra.

Ca impact asupra sanatatii noastre, painea alba se stie ca poate conduce in timp, prin consumul crescut, la aparitia diabetului, la cresteri suspecte in greutate, la cresterea nesanatoasa a apetitului alimentar sau la contractarea unor afectiuni ale sistemului circulator. In contrapartida, painea integrala previne aceste afectiuni si, suplimentar, ofera si multe fibre alimentare, foarte bune si acestea pentru mentinerea unui bun nivel de sanatate. Pentru copii, painea integrala este o sursa buna de nutrimente si ar trebui sa li se ofere macar lor mai des acest sortiment de paine si mai rar paine alba, lipsita in parte de nutrimente de calitate.

In comunism, se spunea la romani ca painea neagra sau cea integrala era "painea saracului", si e ciudat ca pe atunci inca se putea cumpara paine de acest tip la preturi mici, dar in prezent diferentele acestea aproape nu mai exista, ba dimpotriva painea integrala a ajuns acum "painea domnilor", fiind de multe ori mai scumpa decat cea alba.

Ce se intampla acum pe la noi, romanii, nu e deloc o situatie fericita si, de cand cu scumpirea recenta a pretului painii, oamenii au toate motivele sa se simta inselati si prostiti pe fata intrucat ei dau mai multi bani pe o paine si asa suspecta din punct de vedere nutritiv si, colac peste pupaza, si plina de aditivi alimentari, unii foarte periculosi pentru sanatate.

Ar fi bine insa daca s-ar promova mai larg catre populatie beneficiile aduse prin consumul de paine integrala, dar la fel de bine ar fi si daca s-ar gasi modalitati de tinere a pretului acestei paini sub control astfel incat sa ajunga iarasi "painea saracului" ca in trecut. Saracii sunt, e drept, lipsiti de mijloace financiare, dar macar raman sanatosi si apti de munca prin consumul de alimente ieftine si nutritive, putand deci oferi si dansii ceva util la schimb. Ar fi o afacere profitabila inclusiv pentru unii "domni", care nu au decat sa manance la nesfarsit painea lor alba ca si asa a ajuns atat de buna ca iti vine s-o dai doar la purcei.

Autor:  Lucia Mihailescu